Verdediger TVM-ploeg heeft voor alles een verklaring

Bij de TVM-Tourploeg van 1998 zijn twaalf corticoïde-ampullen aangetroffen, opvallende schommelingen in de hematocrietwaarden bij vier renners geconstateerd en is later ook nog eens amfetaminegebruik door twee renners vastgesteld....

Van Mierlo zei dit maandag in Reims, op de eerste dag van het TVM-dopingproces waarin ploegleider Priem, arts Michailov en verzorger Moors terecht staan. Volgens Van Mierlo zijn voor alle verdenkingen tegen de TVM-renners plausibele verklaringen te geven.

Zo zouden de renners voor wie de corticoïden bedoeld waren (Blijlevens, Voskamp en Oetsjakov) in de Tour van 1998 in het bezit zijn geweest van een medisch attest. Die attesten zouden niet zijn uitgeschreven door toenmalig TVM-ploegarts Michailov maar door de huisartsen van de met blessures sukkelende renners.

De amfetaminesporen bij twee andere renners (Hoffman en Roux) waren zo miniem dat het zeer waarschijnlijk is dat de stof in een pijnstiller zat, zo zei Van Mierlo. 'Die amfetamine had trouwens helemaal geen betrekking op de Tour van 1998. Als een renner niet rijdt, behandeld moet worden en een pijnstiller nodig heeft, dan mag dat toch?'

Op de eerste dag van het TVM-dopingproces werden twee, door de aanklager opgeroepen getuige-deskundigen gehoord. De medici Bressol en Pépin werden drie jaar geleden door de Franse justitie ingeschakeld om respectievelijk bloedanalyses en urine- en haar analyses uit te voeren bij twaalf TVM-renners.

De advocaten van TVM richtten hun pijlen gisteren vooral op dokter Bressol van de universiteit van Montpellier. Zij wordt in Frankrijk als een autoriteit gezien op het gebied van bloedanalyses en herhaalde maandag dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat vier TVM-renners (Blijlevens, Knaven, Oetsjakov en Voskamp) in 1998 het dopingmiddel Epo hebben gebruikt.

Epo bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes waardoor er meer zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Bressol constateerde bij de vier renners hoge hematocrietwaarden en een opvallend lage natuurlijke aanmaak van rode bloedlichaampjes. In relatie tot het ijzergehalte in het bloed duidt zo'n hoge hematocrietwaarde op Epo-gebruik, aldus Bressol.

Namens de verdediging nam mr. Gombert de getuige-deskundige zwaar onder vuur. Hij betwistte de bevindingen van Bressol en verweet haar dat ze in haar rapportage permanent van 'waarschijnlijkheden' spreekt. 'Maar wij hebben behoefte aan feiten! U kunt Epo-gebruik niet aantonen.'

Pas sinds dit jaar bestaat er een gecombineerde bloed- en urinetest die als sluitend wordt gezien voor het aantonen van Epo-gebruik. De waarde van de analysemethodiek van Bressol wordt door een aantal wetenschappers betwijfeld. Toen zij in 1998 het bloed van de renners onderzocht werd Bressols onderzoeksmethodiek her en der al bekritiseerd.

Gisteren werd voorts bekend dat TVM-renners jaarlijks 7,5 procent van het totale prijzengeld beschikbaar stelden voor de aanschaf van geneesmiddelen. Mr. van Mierlo: 'Vitamines, mineralen, dat soort produkten. Het is grote onzin om van een zwarte dopingpot te spreken.'