Smit-personeel gaat voor bij andere VDL-bedrijven

De tachtig werknemers van Smit Autobusfabriek in Joure krijgen een voorkeursbehandeing als zij zich melden bij twee andere bedrijven van de VDL Groep in Heerenveen....

ANP

JOURE

Smit houdt op te bestaan. De verliezen zijn dermate groot dat doorgaan onvermijdelijk uitmondt in een faillissement. Hoe diep het bedrijf in de rode cijfers zit, wil de woordvoerster niet zeggen. Smit is onderdeel van de VDL Groep in Eindhoven. Daartoe behoren ook de bedrijven Berkhof Jonckheere en Postma in Heerenveen. Een deel van de productie van Smit wordt overgeheveld naar Berkhof. Dat betekent dat de naam Smit blijft bestaan.

De werkgelegenheid in beide Heerenveense bedrijven groeit op termijn met ongeveer honderd arbeidsplaatsen, zo is de verwachting. Momenteel zijn al dertig werknemers van Smit in de twee andere bedrijven gedetacheerd.

Vrijdag suggereerde CNV Metaaltechniek dat VDL de werknemers van Smit in de kou zou laten staan. Volgens de woordvoerster is dat volstrekt onjuist. Afgezien van de voorkeursbehandeling bij het werven van nieuw personeel in Heerenveen, stelt VDL in overleg met de sociale partners voor werknemers die niet willen verhuizen een sociaal plan op.