Sloterparkbad open voor vrij zwemmen

Het Sloterparkbad in de Amsterdamse deelgemeente Geuzenveld/Slotermeer gaat binnen enkele weken weer open voor recreatiezwemmers. Een fors aantal maatregelen moet ernstige overlast door jeugdige vandalen tegengaan....

Dat zeggen deelnemers aan het spoedoverleg donderdagavond tussen de gemeente Amsterdam, de deelgemeente, het stichtingsbestuur van het Sloterparkbad en de beheerder van het bad, Optisport.

Het bad werd begin vorige maand gesloten, omdat het werd geterroriseerd door een groep van dertig tot veertig Marokkaanse jongeren. De politie zei de veiligheid van de bezoekers niet langer te kunnen garanderen.

De jongens kwamen via nooduitgangen naar binnen, richtten vernielingen aan bij kluisjes en badkamers en molesteerden toezichthoudend personeel. Dat raakte dermate geïntimideerd dat het bad vorige maand werd gesloten voor recreatiezwemmers.

Een andere maatregel is om gezinnen te scheiden van de zwemmende jeugd. 'Zondagochtend mogen de gezinnen bijvoorbeeld zwemmen en na twee uur de jongeren', zegt directeur J. Veer van beheerder Optisport. 'Daar hebben we ook het pasjessysteem voor nodig.'

Ook komt er volgens Veer een strikt toelatings- en uitzettingsbeleid en zullen niet alle bassins op hetzelfde tijdstip toegankelijk zijn.

Gisteravond zei de Amsterdamse wethouder van Financiën Dales de partijen toe garant te staan voor de extra kosten als het stichtingsbestuur of de deelgemeente die niet kunnen opbrengen. Het bestuur moet eerst aantonen dat het de kosten niet kan dragen. Het stadsdeel heeft toegezegd voor de tekorten garant te staan, maar als het budget dat niet toelaat, springt Dales bij.

De verbouwingen aan het gloednieuwe bad en de pasjesregeling gaan een half tot één miljoen gulden kosten.