Opvouwbaar whiteboard

Het zijn niet meer dan wat aan elkaar geplakte kaartjes, maar de gadgetvrouw zweert erbij: een mini-whiteboard.

Daar zit je dan bij een overleg in een wegrestaurant. Eigenlijk wil je even snel een planning opschrijven, een groot werkschema tekenen en een grafiekje maken van wat losse cijfers. Maar er is geen whiteboard of flipover te bekennen en een los vel papier is te klein voor alle goede ideeën. Voor dat soort situaties heb ik sinds kort een opvouwbaar whiteboard, opgevouwen past het in een borstzakje (of zoals bij de gadgetvrouw in een handtas). Uitgevouwen is het ruim 70 bij 40 centimeter. Genoeg ruimte voor een uitgebreid schema dus. En als de restauranttafel aan de krappe kant is, dan kun je ook alleen de helft van het bord uitvouwen.

Het bord bestaat uit drie rijen van negen kartonnen kaartjes die met stevig plastic aan elkaar vastzitten. Schrijven met de bijgeleverde stift gaat prima, de kleine ribbels tussen de kaartjes zijn niet storend. Op de dop van de stift zit een wisser, maar die maakt er een smeerboel van. Het zakje waarin het bord zit, is te gebruiken als doekje, maar ook daarmee wordt het bord al snel wat groezelig. Gelukkig is er in dat zakje nog plek over voor een eigen microvezeldoekje. En met het flesje handenreiniger dat toch al standaard in mijn tas zit, is het bord snel weer echt wit. Ik doe er voortaan ook nog wat extra stiften bij, omdat ik beter kan nadenken als ik met vier kleuren schrijf. Zelf zal ik het bord vooral gebruiken voor privé-brainstorms. Al kan ik me voorstellen dat ik het ook wel eens tevoorschijn zal halen bij een vergadering. Zeker omdat er op de achterkant ruitjes staan, zodat je er lekker strakke grafieken op kunt tekenen.

Robin Thomas, de bedenker van deze gadget, had in 2011 een heel andere toepassing voor ogen met zijn vouwbord. Thomas was gestopt met zijn studie aan Stanford om bij de mariniers te gaan. Na de basistraining werd vastgesteld dat hij een ernstige depressieve stoornis had, reden voor ontslag. Thomas besloot om van de basis in Californië naar zijn huis in Ohio te liften. Maar hij had geen zin om met een verfrommeld natgeregend kartonnen bord langs de kant van de weg te staan. Met breed plakband en een stapel kartonnen kaartjes kluste hij een opvouwbaar bord. Al snel vroegen allerlei mensen of hij voor hen ook zo'n handig bord wilde maken. Hij begon zijn eigen bedrijf en verkoopt inmiddels dikke stapels van zijn uitvouwbare borden. Op zijn website geeft Thomas toe dat zijn uitvinding niet meer is dan wat aan elkaar geplakte kaartjes, en hij geeft vriendelijk de instructies voor wie er thuis zelf één wil maken. Maar waarom zou je gaan hannesen als een kant-en-klaar exemplaar nog geen 4 euro kost?

Noteboard: The pocket dry-erase board

Prijs € 3,95

http://www.rgft.net (ook te bestellen via Amazon)