OM: ketchupgooiers wel opsluiten

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen de vrijlating van de besmeurders van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de twee vrouwen die vorige week uit protest tegen het vreemdelingenbeleid de bewindsvrouw met ketchup bespoten, hun berechting niet in gevangenschap hoefden af te wachten....

Het parket wilde de vrouwen in de cel houden vanwege 'de ernst van de feiten en het risico dat ze in de anonimiteit verdwijnen', aldus een woordvoerder. Het duo wordt verdacht van openlijke geweldpleging, verzet bij aanhouding en het 'vernielen' van de kleding van de minister. De vrouwen hebben geweigerd hun namen te noemen. Wel zijn hun vingerafdrukken afgenomen en heeft de politie portretfoto's gemaakt.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wist maandag nog steeds niet wie de vrouwen zijn. Volgens de woordvoerder is op grond van het vergelijken van de vingerafdrukken zeker dat een van de vrouwen al minimaal vijf keer is opgepakt voor 'overtredingen in activistische zin'. Het kost volgens hem echter veel tijd om te bekijken welke overtredingen dat precies zijn.

Of de vrouwen dezelfde zijn als de twee die samen met een mannelijke activist wijlen Pim Fortuyn met taarten bekogelden, is nog niet duidelijk. De woordvoerder: 'We hebben op dit moment geen aanleiding om dat te veronderstellen.'

De Fortuyn-'taarters', leden van een actiegroep die zich de Biologische Bakkers Brigade noemt, werden eind 2002 veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro. Hun actie moest dienen om het 'charisma van de onaantastbare extreem-rechtse populist te doorbreken en hem van zijn voetstuk te stoten'.

Fortuyn vertelde op de televisie dat hij zich bedreigd voelde en dat hij aangifte zou doen. Justitie was in eerste instantie niet van plan de actievoerders te vervolgen. Na de moord op Fortuyn werd dat wel nodig geacht.

De actievoerders die minister Zalm vijf jaar geleden met taarten bestormden, werden niet voor de rechter gebracht. Wel werden de actievoerders, die hun namen weigerden te geven, toen vastgehouden tot hun identiteit uiteindelijk bekend was.

Voor de rechter kwamen wel de activisten die in februari 2002 de huwelijkskoets van prins Willem-Alexander en Mma bekogelden met een zakje witte waterverf en een natte tampon. De zakjesgooier kreeg een boete van 250 euro. De tamponwerper werd een voorwaardelijke boete opgelegd van honderd euro.