Minigroente boordevol gezonde glucosinolaten

Het plantje lijkt op waterkers of tuinkers: een paar groene blaadjes hoog op een dun steeltje. Brocco-Cress heet de nieuwe microgroente, die niet alleen verwant is aan broccoli maar er ook in de verte naar smaakt....

De minigroente zit vol wonderstoffen, meer dan in broccoli waar ze bovendien in het vaak te ruime kookvocht terechtkomen. Het gaat om glucosinolaten, zwavelhoudende stoffen die de productie stimuleren van superactieve enzymen. Die regelen vervolgens de aanmaak van zogeheten anti-oxidanten, die op hun beurt risicovolle vrije radicalen wegvangen.Deze reactieve zuurstofverbindingen zijn verantwoordelijk voor veroudering van lichaamscellen, voor ziektes als kanker. Ongezonde gewoontes als roken of extreem zonnen doen daar nog een schepje bovenop.Met BroccoCress is daar volgens producent Koppert wat aan te doen. Dertig gram elke twee à drie dagen ofwel een half doosje, is de aanbeveling. Dagelijks een plukje Brocco-Cress dus, op een toastje of in de soep, in de sla of als garnering naast een broodje gezond.Dit reduceert de kans op ernstige ziekten zoals kanker, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Niet dat het woord kanker op de verpakking staat van de deze week geïntroduceerde BroccoCress, ongeveer twee keer zo duur als tuinkers.Op de onderkant van het doosje staat een verwijzing naar een 'neutralisatie van schadelijke stoffen die ernstige ziektes veroorzaken'.Daar blijft het bij. De aanprijzing op het doosje beperkt zich tot 'gewoon, gezond en genieten', een kwalificatie die overal op kan staan.Collega-teler Van der Plas uit Broek op Langedijk heeft afgelopen week een 'gezonde' kiemgroente geïntroduceerd, BroccoSprouts, ook rijk aan glucosinolaten. Brocco-Cress en BroccoSprouts behoren tot de Brassica-groentes zoals witte en rode kool, broccoli. Ook daarin zitten gezonde glucosinolaten, maar veel minder.Telers Koppert en Van der Plas, samen oprichters van BroccoEurope, kopen zaadjes voor hun Broccoproducten in de Verenigde Staten. Daar, op de John Hopkins-unversiteit in Baltimore, is een speciale variëteit ontwikkeld (inclusief teelttechniek) barstensvol glucosinolaten, dertig maal zoveel als in gekookte broccoli.De universiteit werkt sinds 1992 aan die verbindingen in relatie tot ziektepreventie van met name kank e r.Dat onderzoek heeft meer dan driehonderd wetenschappelijke publicaties opgeleverd met reageerbuisproeven en muizen-en rattenstudies. Er zijn ook epidemiologische studies bij, waarvan de resultaten echter niet eenduidig zijn.Dat komt, zeggen onderzoekers van Wageningen Universiteit, omdat waarschijnlijk in die studies niet altijd dezelfde voedingsproducten zijn gebruikt, met evenveel glucosinolaten.Hoeveel daarvan uiteindelijk in het lichaam terechtkomt, hangt van talloze factoren af: van de teelttijd, de manier van oogsten, de lichthoeveelheid, de verwerking in de keuken (koken of niet), de hoeveelheid kookvocht en de bewaartijd.Wat er uiteindelijk geconsumeerd wordt, kan al gauw een factor tien, soms zelfs honderd met elkaar verschillen, rekenen Wageningse onderzoekers voor.Niet bij ons, zegt Koppert Cress. Onze zaadjes, afkomstig uit Amerika, worden steeds op dezelfde manier geoogst. De Nederlandse tuinder gebruikt een natte teelttechniek. De basisprincipes daarvan zijn eind jaren negentig in drie octrooien vastgelegd.De zaadjes groeien simpel op een drijfnat sponsje van cellulose, zonder toevoeging van extra voedingsstoffen. Ook de hoeveelheid zonlicht en de kastemperatuur zijn precies in te stellen. De plantjes groeien in vijf dagen uit, daarna kunnen ze direct naar de klant. De teelt van BroccoSprouts, in vaten gevuld met grond, is al even simpel en regelbaar.De producten BroccoSprouts en BroccoCress zijn in de Verenigde Staten en in Japan al enige jaren te koop. In de VS, waar ze verkrijgbaar zijn bij de Wal-Mart en de Safeway, zijn beide goed voor een omzet van van bijna twaalf miljoen euro. In Japan is die omzet nu het dubbele, terwijl de Brocco-producten daar nog geen twee jaar op de markt zijn.Producenten in Japan mogen een gezondheidsclaim gebruiken. In de VS is daar overleg over met de federale instantie FDA. Dat moet binnen twee jaar leiden tot een gezondheidsclaim, verwacht de Amerikaanse producent Brassica. Het bedrijf is bezig een wetenschappelijk dossier op te stellen voor een FDA-aanvraag.Koppert en Van der Plas produceren Brocco-producten voor de Europese markt op basis van een Amerikaanse licentie. Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn in potentie de interessante landen. Beide bedrijven leveren hun microgroenten aan het Europese gastronomische circuit zoals hotels en restaurants.De Brocco-producten zijn bedoeld voor een bredere markt. Ook cateringbedrijven en exploitanten van grote kantines zullen worden benaderd met de gezonde garneringsproducten. Het supermarktwezen komt later aan bod.