Mark Rietman wint Louis d'Or

Mark Rietman en Bien de Moor zijn de winnaars van de vijftigste Louis d'Or en Theo d'Or die maandagavond zijn uitgereikt in de Stadsschouwburg in Amsterdam....

Rietman kreeg de belangrijkste onderscheiding voor een acteur voor zijn rol in het toneelstuk Raak me aan (tekst en regie Ger Thijs), een productie van Het Toneel Speelt. De Moor, een Vlaamse actrice die in Nederland niet zo bekend is, werd gelauwerd voor haar aandeel in De Meiden van Jean Genet, bij het Nationale Toneel geregisseerd door Franz Marijnen.

'Het wonderlijke en wonderschone van Rietmans spel is dat hij zijn acteren in lichaamstaal en mimiek heel klein weet te houden. Zo, met volmaakte vakbeheersing, laat hij publiek in de hulpeloze ziel van zijn personage kijken', aldus de jury van de VSCD-toneelprijzen in het juryrapport. Rietmans acteren wordt verder 'zonder een spoor van sentiment, en daarom hartverscheurend' genoemd.

Over Bien de Moor die in De Meiden een dienstmeisje speelt dat haar Mevrouw vermoordt, merkt de jury op: 'Als blikken konden doden dan zou Bien de Moor als Solange in De Meiden moeiteloos de perfecte moord op haar Madame hebben kunnen plegen. (*) .'

De prijzen werden uitgereikt op het Gala van het Nederlandse Theater, waarop gisteravond het gouden jubileum van de toneelprijzen werd gevierd. In 1955 werden de Louis d'Or en Theo d'Or voor het eerst uitgereikt, aan Paul Steenbergen en Ank van der Moer. De winnaars van vorig jaar waren Jeroen Willems en Ariane Schluter.

In december werd al bekend dat de speciale VSCD-oeuvreprijs naar Hans Croiset gaat. Deze toneelleider, regisseur en acteur werd tijdens het gala uitvoerig toegesproken.

Maandagavond werden nog vijf andere theaterprijzen uitgereikt. Bob Schwarze ('met zijn verwilderde blik op en top een nerd') kreeg de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) voor zijn rol in Elementaire Deeltjes van het Nationale Toneel. De Colombina (beste vrouwelijke bijrol) ging naar Celia Nufaar ('adembenemend puur') voor haar aandeel in Scènes uit een huwelijk van Toneelgroep Amsterdam.

Muzikant Harry de Wit werd voor zijn muzikale bijdragen aan tal van theaterproducties geëerd met de Prosceniumprijs. Het jonge regietalent Jetse Batelaan kreeg de Mimeprijs 2005 voor zijn voorstelling To e vader, drink. 'Batelaan zet de spelers gevangen in zwijgzame, verstilde beeldenmet extreemveel ruimte om ieder woord en ieder gebaar', aldus de jury van de Mimeprijs.

De NRC Toneelpublieksprijs, die via stemrondes wordt toegekend door het theaterpubliek, ging naar de voorstelling Mozart van Fred Delfgaauw, waarmee concurrenten als Raak me aan, Trouw en De tante van Charliewerden verslagen.