Hubo-keten gaat van Praxis naar HDB-groep

De HDB Groep in Bilthoven wordt door de overname van de Hubo-formule de derde partij op de doe-het-zelf-markt. De groep bestaat al uit 170 Houtland-winkels, 85 Doeland-winkels en 30 Big Boss-winkels....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Hubo-formule is nu nog in het bezit van KBB-dochter Praxis in Diemen. Praxis wil zich echter concentreren op de verdere ontwikkeling van grootschalige bouwmarkten. Daarvan heeft de KBB-dochter er 141 onder de namen Praxis en Formido. Eind vorig jaar nam Praxis de Superdoe-keten over van Vendex. De vijftien Superdoe-zaken worden voor het merendeel omgebouwd tot Praxis-bouwmarkten.

Praxis is de op een na grootste partij op de doe-het-zelf-markt van 6 miljard gulden met een aandeel van 16 procent. Intergamma, eigenaar van de Gamma-bouwmarkten en de Karwei-keten, is marktleider met een aandeel van 24 procent. Na de overname van de Hubo-formule bezet HDB de derde plaats met een marktaandeel van 10 procent.

HDB-directeur R. Deuster stelt dat de zelfstandige Hubo-winkeliers beter passen bij een organisatie als HDB dan bij een groot detailhandelsconcern. 'De cultuur van onze organisatie sluit heel goed aan bij die ondernemers. Beter dan bij KBB; dat is een beursfonds met een harde franchiseformule. Bij ons komen ze in een zachtere bedding. Wij zijn meer een soort coöperatie: zonder direct winstoogmerk, van en voor de leden.'

Volgens Deuster is er op de markt al langer een ontwikkeling gaande waarbij de grootschalige bouwmarkt-ketens zich ontdoen van de kleinere ketens.

De Hubo-formule floreerde de laatste jaren ook niet bijzonder goed onder de vleugels van KBB (naast Praxis, ook De Bijenkorf en de Hema). Het aantal winkels met die naam daalde in 1994 met tien stuks tot 113. Inmiddels zijn er al weer drie zaken minder. De KBB-woordvoerder wil echter geen verband leggen tussen de resultaten van Hubo en de afname van het aantal winkels.