Hoe lang zijn je darmen?

Naturalis, het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Leiden, houdt vanaf morgen twee tentoonstellingen waarin het menselijk lichaam centraal staat. Voorlichtster Astrid..

Hertog: 'De ene expositie, LijfReis, is een reis langs onzichtbare en onbekende plekken van je lijf. De tentoonstelling nodigt je uit om juist die zaken te bekijken, aan te raken en te testen die normaal onzichtbaar blijven. Je ziet bijvoorbeeld de elementen waaruit ons lichaam bestaat, zoals water, calcium en vet. Maar ook een volledig skelet kun je van dichtbij bestuderen. En om te weten waar de organen in je lijf zitten, kun je een namaak-organenvest aantrekken. Trek darmen uit en zie hoe lang ze zijn, bekijk je bloedcelllen die als kleine beestjes door je oog lijken te zwemmen.

'De andere tentoonstelling, HartsTocht, richt zich op het hart. Je waant je in een enorm bloedvatenstelsel, met in het midden een groot kloppend hart, dat nooit rust heeft en blijft pompen. Deze laatste expositie is samen met de Nederlandse Hartstichting ontwikkeld, die volgend jaar haar veertigjarig bestaan viert.'