Gouden Oscarjaar voor zwarte acteurs

Het was nog nooit eerder vertoond: drie zwarte acteurs genomineerd voor een Oscar voor beste acteur. Dat moest wel een teken zijn dat Hollywood eindelijk oog kreeg voor de culturele verschillen in Amerika....

Maar dat was in 1972. Het heeft tot vorige week geduurd voor het weer gebeurde met de nominatie van Halle Berry in Monster's Ball, Will Smith in Ali en Denzel Washington in Training Day. En dit jaar is ook een mooi jaar omdat de ceremonie (opnieuw) wordt gepresenteerd door Whoopi Goldberg, een van de twee zwarte vrouwen die een Oscar voor haar acteerprestaties won. En Sidney Poitier, de enige zwarte winnaar van een Oscar voor beste acteur, zal worden geëerd voor zijn hele oeuvre.

Van de 278 Oscars die acteurs toegekend hebben gekregen sinds 1929, kregen zwarte acteurs er zes: 2,2 procent. De eerste van hen was Hattie McDaniel, voor de beste bijrol in Gone with the Wind.

In de beginjaren van de film werden zwarte acteurs vrijwel alleen gevraagd voor karikaturale, komische rollen. Ook in de jaren zeventig werden zwarten nog steeds gecast in stereotiepe rollen. In de jaren tachtig en negentig haalden acteurs als Eddie Murphy, Martin Lawrence en Samuel L. Jackson grote successen met publieksfilms. Acteurs als Denzel Washington en Will Smith gebruikten hun commerciële succes om betere rollen te krijgen.

Volgens Smith zou Ali, een film over 'een zwarte moslim die waarschijnlijk de meest controversiële zwarte in de Amerikaanse geschiedenis is', niet zijn gemaakt als hij had geweigerd mee te spelen in Men in Black 2, het vervolg op de film die hem faam bezorgde.

'Ik denk dat kassucces het acteurs uit minderheidsgroeperingen mogelijk zal maken betere rollen te verwerven.'