Film van het jaar

Wat is volgens u de beste film van 2013? Stem en maak kans op een Volkskrant filmfestival dvd-box.

Frankrijk won in 2012. Toen eindigde de 'Volkskrant film van het jaar verkiezing' in een overwinning voor de feelgoodhit Intouchables, die de lijst aanvoerde vóór de eveneens populaire feelbadfilm Amour.

Titels uit 2013 die vermoedelijk hoog in de lijst zullen eindigen: Gravity, La vie d'Adèle, Blue Jasmine. Mogelijk zien we weer eens een Italiaanse winnaar: Paolo Sorrentino met zijn Rome-ode La grande bellezza, die nu al een maand lang volle zalen trekt en wordt getipt als een zekere kandidaat voor een Oscarnominatie. Italië leverde ook de allereerste winnaar van deze jaarlijkse lezerspoll: Una giornata particolare, van Ettore Scola, in 1978.

Dit jaar werden er ruim 380 films uitgebracht in de Nederlandse bioscopen, dus er valt wat te kiezen. Ook van eigen bodem: van de immens populaire natuurdocumentaire De nieuwe wildernis (meer dan 600 duizend bezoekers) tot het zwart-witgangsterdrama Wolf. Nooit eerder won een documentaire, slechts één keer won een film uit eigen land: Van Warmerdams Abel, in 1986.

Dit jaar kregen al vijftien Nederlandse films de titel Gouden Film, voor meer dan 100 duizend bezoekers (onder meer Het diner, Borgman, Hoe duur was de suiker). Vermoedelijk komen daar nog wel een of twee bij, in de resterende weken van 2013.

Wie meedoet, maakt kans op één van de acht Volkskrant filmfestival 2013 dvd-boxen, met tien hooggewaardeerde films. Stemmen kan t/m 5/1. De top-100 van meest gekozen films verschijnt op 9/1 in de Volkskrant.

Iedereen kan eenmalig een eigen top-10 en motivatie invullen via: volkskrant.nl/filmvanhetjaar.

Stemmen per briefkaart mag ook: Postbus 2525, 1000 CM Amsterdam, ter attentie van de Volkskrant-filmredactie.