Dringend operatie nodig voor Timosjenko

Oud-premier Julia Timosjenko van Oekraïne, die sinds oktober 2011 gevangen zit, moet dringend een operatie ondergaan. Dat hebben artsen van de Berlijnse universiteitskliniek Charité vastgesteld, deelde haar dochter maandag mee.

KIEV - Timosjenko kampt met een chronische hernia. 'Mijn moeder kan zich op dit moment zelfs niet met wandelstokken bewegen. De Duitse artsen sluiten invaliditeit niet uit indien er geen operatie plaatsvindt,' zei dochter Jevgenia bij de kliniek in Charkov waar haar moeder sinds vorig jaar onder toezicht van gevangenispersoneel verblijft.

Beide vrouwen hopen op een medische ingreep in Duitsland. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei vorige maand dat zijn land bereid is Timosjenko de noodzakelijke hulp te bieden. De Oekraïense autoriteiten reageerden toen afwijzend. De regering in Kiev zei dat de wet geen behandeling van gedetineerden in het buitenland toestaat. Timosjenko's advocaat betwist dat.

Westerwelle noemde de kwestie rond de wegens machtsmisbruik veroordeelde Timosjenko van een bijzondere symbolische waarde. Oekraïne wil op den duur lid worden van de EU en daar hoort respect voor democratische waarden bij. Iedere schijn van 'selectieve rechtsvervolging' moet volgens Westerwelle worden vermeden.

Oekraïne hoopt dit jaar een handelsovereenkomst te sluiten met de EU.