BRIDGE: 'Speel'-element met juiste hoogte

In de komende vijf weken zal het rondom de honingpot van het Nationaal Toernooi Circuit IMP een drukte van belang zijn....

De kanshebbers in het NTCI zwermen uit naar een van de toernooien die resteren in de jaargang 1996-1997 van dit (semi)professionele bridgecircuit. De grootste lik uit de pot bestaat uit geavanceerde hardware ter beschikking gesteld door Nobel van Dijk & Partners dat zo de nationale topbridgers voorziet van een ferme steun in de rug.

Deze landelijke toernooicyclus loopt van begin augustus tot eind mei en omvat veertig toernooien. De vijf beste resultaten van een speler tellen voor het eindklassement.

Een overwinning brengt om en nabij de honderd punten in het

laatje en op dit moment is er een tiental spelers over dat in aanmerking komt voor de grote prijzen.

Michel Jialal leidt de dans voor junioren Simon de Wijs en Ricco van Prooijen. Ook Anton Maas mengt zich dit seizoen in het strijdgewoel en Ter Laare-Den Hartog, de winnaars van het Tas-parentoernooi, hebben volop kans.

Met het open NK-viertallen en vooral het door veel buitenlandse teams bezochte Schiphol Airport (een toernooi hors categorie waar voor de winnaar 160 NTCI-punten klaarliggen) voor de boeg zijn ook Jansma (de winnaar van vorig jaar) en Van Cleeff (de initiator van het NTCI) nog in de race.

De opmars van het NTCI heeft de belangstelling voor bridgetoernooien aangewakkerd. Organisatoren en sponsoren zien in dat een sterk deelnemersveld de status van hun evenement doet stijgen. Met een interessante prijzenpot en hier en daar startgeld worden de topspelers aangelokt.

Voor jonge spelers bestaat nu meer dan voorheen de kans de krachten te meten met door de wol geverfde toernooirakkers.

De formule van het NTCI kan nog verbeterd worden door voor spelers uit lagere competitieregionen speciale prijzen in te stellen. Ook voor deze groep bridgers wordt het dan verleidelijk zich aan het toernooibridge te wagen.

Uit het EGBC-viertallentoernooi in Groningen, het Venlo 650-parentoernooi en het open Roterdamse viertallenkampioenschap spellen waarin het 'speel'-element de boventoon voert.

Cees Verkade, winnaar van het EGBC-toernooi, vertelt met onverholen noordelijke zelfspot over een spel waarin hij met Paul Jansen wel de juiste hoogte bereikte maar niet de juiste speelsoort.

(.....)