Amerikanen jagen op oude kranten wegens stijgende papierprijs

WASHINGTON Handige jongens en zelfs criminele bendes in de grote steden van de Verenigde Staten hebben een nieuwe bron van inkomsten aangeboord: oude kranten....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

In zeker zin is dat ook het geval. Door de spectaculaire stijging van de papierprijs is ook de waarde van oude kranten sterk gestegen. Recyclingfabrieken betalen al 160 dollar per ton. Een paar maanden geleden was dat nog geen 30 dollar per ton. Voor de gemeenten is deze stijging een onverwachte, welkome bron van inkomsten. De vuilnisdienst van New York City hoopt dit jaar twintig miljoen dollar extra te verdienen door de inzameling en verkoop van oude kranten.

Tot voor kort taalden gemeentebesturen niet naar de activiteiten van initiatiefrijke burgers, maar nu de recyclingfabrieken grof geld betalen voor oude kranten, worden de nachtuilen en morgensterren 'illegale stropers en rovers' genoemd. Opeens blijkt iedere stad over een verordening te beschikken, waarin staat dat alle troep die buiten wordt gezet van de gemeente is.

In LA en Houston hebben de gemeentebesturen al politiepatrouilles georganiseerd die de illegale inzameling van oude kranten moeten bestrijden. In Houston is het gemeentebestuur zelfs bereid de politie overuren te laten maken om aan de 'rooftochten' een einde te maken. In New York zijn inmiddels 62 mensen gearresteerd op verdenking van diefstal van oude kranten.

Volgens het vakblad Resource Recycling derven gemeenten nu al ongeveer 100 miljoen dollar aan inkomsten, omdat initiatiefrijke handige jongens en criminele bendes de gemeentelijke vuilophaaldiensten vaak voor zijn. In Los Angeles verscheen vorige week voor het eerst een oud-papier-dief voor de rechter. Roger Bird verzamelde per week ongeveer zeventien ton aan oude kranten. Daarmee verdiende hij tussen de 800 en 1200 dollar per week.

Bird verdedigde zich met argument dat hij nooit van een wet of verordening tegen het illegaal ophalen van oude kranten had gehoord. Hij leefde in de veronderstelling dat hij geheel in Amerikaanse geest had gehandeld door ondernemingslust aan de dag te leggen.