Trump-blog - Beoogde minister Financiën verzweeg 100 miljoen aan bezittingen

Op 20 januari draagt president Barack Obama van de Verenigde Staten het stokje over aan Donald Trump. In dit blog volgen we Donald Trump op de voet in de overgangsfase van bijna-president naar president.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Beoogde minister verzweeg bezittingen

  De beoogde minister van Financiën in de regeringsploeg van Donald Trump, Steven T. Mnuchin, is in de problemen gekomen doordat hij tegenover de Senaat bijna 100 miljoen dollar aan bezittingen niet heeft opgegeven. Ook heeft hij verzwegen dat hij directeur is van een investeringsfonds dat is gevestigd op de Kaaiman Eilanden, een belastingparadijs.

  Beide feiten kwamen boven water enkele uren voor het begin donderdag van zijn hoorzitting in de Senaat, die benoemingen van bewindspersonen moet goedkeuren. Eerder had Mnuchin, voormalig bankier bij Goldman Sachs, documenten over zijn financiële positie overhandigd, kennelijk niet volledig. Democratische senatoren hebben gezegd dat de omissie hem ongeschikt maakt voor een van de belangrijkste kabinetsposten.

  Tijdens de hoorzitting had Mnuchin grote moeite met het beantwoorden van vragen over zijn gebruik van belastingparadijzen. Hij ontkende de route via de Kaaiman Eilanden te hebben gebruikt om belasting te ontwijken. Bovendien zou hij het voor zijn klanten hebben gedaan, niet voor eigen gewin. (NYT)

 2. Beveiliging Trump: ruim 100 miljoen

  De kosten voor de beveiliging van de inauguratie van Donald Trump overschrijdt de 100 miljoen dollar (ruim 93 miljoen euro). Dat heeft CNN woensdag becijferd. Het is niet het enige interessante cijfer. Zo worden er vrijdag ruim 900 duizend mensen verwacht en worden er in totaal honderd stratenblokken afgesloten voor autoverkeer in een poging de veiligheid van de ceremonie, de festiviteiten eromheen en de diverse demonstraties te waarborgen.

  Om dat mogelijk te maken worden ruim 28 duizend leden van de Amerikaanse geheime dienst, de transportveiligheidsraad, de FBI, de politie, de kustwacht en staatsbosbeheer opgeroepen.

  Volgens minister van Binnenlandse Veiligheid Johnson is er geen sprake van een ‘specifieke, geloofwaardige dreiging'. Johnson zei dat de focus vooral ligt op ‘individuele daden van gewelddadig extremisme’ en op mensen die zijn geradicaliseerd. Frankrijk en Duitsland zijn kortgeleden getroffen door aanslagen, gepleegd door dergelijke figuren. Om dit te voorkomen worden vuilniswagens en bussen op strategische locaties neergezet om zo de grote voetgangersstromen op te splitsen.

  De schatting is dat circa honderd groepen rond de inauguratie tot in het weekend in Washington gaan demonstreren, sommigen voor, anderen tegen Trump. Zo is er een vrouwenmars in Washington die naar verwachting weleens 200 duizend sympathisanten kan trekken. Omdat het weer erg zacht is voor de tijd van het jaar gaan veel groepen uit van een grote opkomst.

 3. Proces wegens laster

  Een voormalig kandidate van de tv-show The Apprentice, die Donald Trump in oktober al beschuldigde van seksuele intimidatie, klaagt de aanstaande president aan wegens laster. Haar advocaat Gloria Allred zei dinsdag tijdens een persconferentie in Los Angeles dat ze Trump aansprakelijk stelt voor de schade die hij heeft veroorzaakt door Summer Zervos van leugens te betichten.

  Volgens Zervos is ze in het verleden rond opnames van de tv-show, waarin Trump zijn 'opvolger' zocht, aangerand. De eerste keer dat Zervos Trump ontmoette werd ze ongevraagd gezoend. Toen ze op een later moment een afspraak met Trump had bij een hotel in Los Angeles om het over een baan te hebben, begon hij haar opnieuw te zoenen. Beide keren wees ze hem af.

  Trump deed haar aanklacht in oktober af als leugens. Allred zegt dat Zervos bereid is de aanklacht in te trekken als de aanstaande president van Amerika zijn woorden intrekt en bevestigt dat haar aantijgingen waar zijn.

  Zervos is niet de enige vrouw die Trump beschuldigt van seksuele intimidatie. Maar ze is wel de eerste die nu een proces begint.

 4. Slechts 40 procent tevreden met Trump

  Donald Trump wordt vrijdag president met de laagste ‘waarderingsscore’ in zeker een kwart eeuw. Slechts 40 procent van de Amerikanen vindt dat hij het tot nu toe goed doet. Dit blijkt een peiling van CNN. Nog nooit eerder in de afgelopen decennia scoorde een aankomend president zo laag, vlak voor de beëdiging. De inauguratie van Trump als 45ste president van de VS is vrijdag.

  Vergeleken met president Obama scoort Trump heel slecht. Maar liefst 84 procent was tevreden met Obama toen hij in 2009 aantrad. George W. Bush stond op 61 procent in 2001 en Bill Clinton op 67 procent in 1992 toen hij vader Bush opvolgde.

  De commotie van de afgelopen twee maanden over Trumps uitspraken, boze tweets en ministerskeuzen heeft de miljardair geen goed gedaan. Zo’n 53 procent van de ondervraagden is er nu minder van overtuigd dat Trump het presidentschap aankan. Over de vraag of hij een goede of slechte president zal zijn, is de bevolking verdeeld. Iets minder dan de helft, 48 procent, meent dat de Republikein een goede president zal blijken te zijn na vier jaar. Maar net zo’n grote groep is ervan overtuigd dat hij het slecht zal doen.

  Gepikeerd
  Trump reageerde dinsdag in een tweet meteen gepikeerd op de peiling. Hij bestreed de bevindingen, in zijn eerste tweet van de ochtend, vooral omdat het een CNN-peiling is. ‘Dezelfde mensen die de neppeilingen uitvoerden tijdens de verkiezingen, en er zo naast zaten, doen nu waarderingspeilingen’, twitterde Trump. ‘Het is allemaal doorgestoken kaart, net als toen.’

  De miljardair is geen bewonderaar van CNN. Vorige week betichtte hij de kabelzender ervan ‘nepnieuws’ te brengen omdat de omroep prominent aandacht besteedde aan de beschuldiging dat de Russen belastende informatie over hem hebben. Op maandag wees hij zijn 20,1 miljoen volgers erop dat CNN in de avond een programma over zijn dochter Ivanka zou uitzenden. Trump: ‘Omdat het door CNN is gemaakt, kan ik mij niet voorstellen dat het iets bijzonders zal zijn.’

 5. Op maandag, de dag waarop burgerrechtenicoon Martin Luther King Jr. wordt herdacht, heeft zijn zoon Martin Luther King III een ontmoeting gehad met Donald Trump. Het tweetal kreeg ook gezelschap van Keith Ellison, de eerste moslim in het Amerikaanse Congres.

  Martin Luther King III is de oudste zoon van Martin Luther King Jr., die in 1968 werd neergeschoten en in 1965 voorop liep in een protestmars tussen de Amerikaanse steden Selma en Montgomery in Alabama. Hij wilde hiermee een einde maken aan de stelselmatige discriminatie van zwarte Amerikanen bij het stemmen. In 1965 werd een wet aangenomen die stemmers uit minderheidsgroepen in de samenleving moet beschermen.

  Aan de protestmars in Selma deed ook Congreslid John Lewis mee, die vorige week zei dat Trump 'niet geschikt' is om president te zijn. Lewis kreeg er vervolgens op Twitter van langs van Trump, hetgeen de toekomstige president op veel kritiek van zowel Democraten als Republikeinen kwam te staan.

  Volgens The Guardian spraken Trump en de zoon van Martin Luther King Jr. over stemrecht en het nalatenschap van Martin Luther King Jr.

 6. Trump hekelt CIA-directeur

  Donald Trump heeft maandag, vier dagen voor zijn beëdiging, opnieuw hard uitgehaald naar zijn critici in de Amerikaanse inlichtingendiensten, in het bijzonder de CIA. De aankomend president vroeg zich in een tweet af of CIA-directeur John Brennan achter het uitlekken zat van het omstreden document waarin staat dat de Russen belastende informatie over hem hebben.

  Trump reageerde boos nadat Brennan op Fox News had gezegd dat de miljardair niet goed begrijpt dat Rusland een groot gevaar vormt voor de VS. Brennan waarschuwde dat Trumps ‘impulsieve gedrag’ grote gevolgen kan hebben voor de VS en voor de wereld.

  Trump sloeg meteen terug op Twitter. Hij wees op brandhaarden in de wereld waar de inlichtingendiensten en de regering-Obama volgens hem hebben gefaald in de afgelopen acht jaar. ‘Oh, echt waar, kan het niet slechter doen, kijk naar Syrië, de Krim, Oekraïne, en de opbouw van Russische kernraketten. Niet goed! Was dit de persoon die nepnieuws heeft laten uitlekken?’, aldus de Republikein over Brennan. Trump was boos vorige week dat het stuk, opgesteld door een Britse oud-spion, uitlekte naar de media.

  Brennan moet onder Trump plaatsmaken voor het Republikeinse Congreslid Pompeo. De grote vraag is hoe Trump zich vanaf vrijdag, als hij president is, zal opstellen tegenover de inlichtingendiensten. Trump krijgt elke dag een briefing van de 17 inlichtingendiensten over de toestand in de wereld en mogelijke gevaren voor Amerika’s veiligheid.

  Het is nog niet eerder voorgekomen dat een aankomend president zo’n slechte relatie had met de inlichtingendiensten. Trump hekelde in de presidentsverkiezingen de rol van de CIA rond de invasie van Irak. Volgens hem blunderde de CIA in 2003 door te beweren dat Saddam Hoessein nog over massavernietigingswapens beschikte. 'Dit is angstaanjagend, deze ruzie met de inlichtingendiensten', aldus politiek redacteur David Catanese van het blad US News and World Report. 'Trump blijft de confrontatie zoeken, met iedereen.'

 7. Generale repetitie inauguratie

  In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben zondag zoals gebruikelijk ‘stand-ins’ de beëdiging van de nieuwe president geoefend. Op vrijdag vindt de inauguratie van Donald Trump plaats. Die plechtigheid werd alvast goed geoefend.

  Een man in een zwarte jas, met een wit overhemd en rode stropdas stond daarom zondag met zijn rechterhand omhoog voor het Capitool alsof hij de eed aflegde voor het Amerikaans presidentschap. Het was Greg Lowery, een 53-jarige zanger uit een militaire band, die Donald Trump naspeelde. De man was uitgekozen omdat hij ongeveer even lang is als Trump. In tegenstelling tot de aankomend president heeft Lowery een kort soldatenkapsel.

  Ook andere muzikale militairen kregen zondag een prominente rol. ,,We vinden het allemaal een enorme eer om hier te zijn”, aldus Trump-stand-in Lowery tegen persbureau AP. De stand-ins werden ook uitgezocht vanwege hun duidelijke stemmen, zodat 'Trump' en de vervanger van de opperrechter konden oefenen met het uitspreken van de presidentiële eed. De tijdelijke acteurs treden donderdagavond op bij het inauguratieconcert ‘Make America Great Again! Welcome Celebration’ in Washington.

  Belangrijk doel van de oefening zondag was het uitkienen van cameraposities. Naast ‘Trump’ liep Sara Corry, een 28-jarige militair, die Melania mocht spelen in de parade naar het Witte Huis. Ook de vicepresident en diens vrouw hadden stand-ins die naar rijen lege stoelen zwaaiden. De jongste deelnemer was de 12-jarige zoon van een Republikeinse senator die op de plek van Trumps zoon Barron stond. Zijn advies voor de aankomend presidentszoon: ‘Gewoon lachen en niet sloffen.’

 8. Verwarring IJslandse Poetin-Trump-top

  Komt er binnenkort een topontmoeting tussen Trump en Poetin op IJsland? De verwarring over die vraag was afgelopen weekend groot, omdat bronnen rond Trump en Poetin het bericht zowel ontkenden als bevestigden.

  De Britse Sunday Times kwam als eerste met het bericht, nadat de krant van Britse bronnen had vernomen dat de eerste topontmoeting van Trump na zijn beëdiging komende vrijdag er een zou worden met de Russische president. Als locatie was gekozen voor IJsland, waar ruim dertig jaar geleden hun voorgangers Reagan en Gorbatsjov ook al tot elkaar wisten te komen. Ook het onderwerp, reductie van kernwapens, zou al zijn bepaald.

  Officiële ontkenningen

  Het Britse bericht leidde tot een harde ontkenning van het Trump-kamp. Maar een andere Britse krant, de Financial Times, slaagde er in de loop van zondag in bevestiging te krijgen van twee Russische functionarissen. Eén van hen zei dat een ‘neutraal derde land’ de top zou gaan organiseren: ‘Het wordt zeker niet Londen en het wordt ook geen Duitsland, want die staan allebei te vijandig tegenover Rusland. Het kan ook niet Frankrijk worden, want daar vindt een verkiezingscampagne plaats, dat is niet gepast. Dus wat te denken van IJsland?’ Een andere Russische functionaris bevestigde nog eens dat de keuze op IJsland was gevallen. En tegenover The Guardian gaf een adviseur van Trump aan dat er heel snel een top zou komen en dat IJsland serieus werd overwogen. ‘Wat wil Poetin? Prestige, het middelpunt van een top zijn en een hand op zijn rug van Trump’, zo redeneerde hij.

  Maar kort daarop volgden officiële ontkenningen van beide kampen. Namens Trump noemde zijn woordvoerder Sean Spicer het bericht ‘100 procent onjuist’. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov hield het er tegenover het Russische persbureau RIA wat zuiniger op dat er ‘vooralsnog geen discussie over een topontmoeting’ plaats heeft gevonden. Waarnemers menen dat Rusland bovenal de indruk wil vermijden dat Trump door het Kremlin op enigerlei wijze onder druk wordt gezet, na de berichten van vorige week dat het Kremlin compromitterende informatie over de nieuwe president zou bezitten.

 9. JSF-fabrikant belooft goedkoper toestel

  De fabrikant van de JSF, Lockheed Martin, zegt dichtbij een akkoord te zijn met de Amerikaanse regering om de kosten van het gevechtsvliegtuig te verlagen. Dit zei de hoogste baas van het bedrijf, Marillyn Hewson, vrijdag na afloop van een gesprek in New York met aankomend president Donald Trump. Het is nog onduidelijk of dit ook gevolgen zal hebben voor de prijs van de 37 stealthvliegtuigen die Nederland heeft gekocht.

  Lockheed Martin ligt al weken onder vuur van Trump sinds hij de verkiezingen heeft gewonnen. In tweets leverde hij diverse malen kritiek op de stijgende kosten van het JSF-programma, met zo’n 400 miljard dollar het duurste wapenproject ooit van de VS. De ontwikkeling en bouw van het vliegtuig, dat nu F-35 heet, wordt al twintig jaar geplaagd door technische problemen, vertragingen en daardoor kostenoverschrijdingen.

  Geplaagd
  Sinds het project in de jaren negentig begon, is het tientallen miljarden dollars duurder geworden. Aanvankelijk moest het stealthtoestel de Amerikaanse luchtmacht 27 miljoen dollar per stuk gaan kosten. De prijs is nu gestegen tot rond de 100 miljoen dollar. De VS, die 2.443 vliegtuigen willen aanschaffen, zijn de grootste JSF-klant. Hewson zei niet hoe de kosten verminderd zullen worden. Het Pentagon koopt de JSF steeds in delen, met een bepaald aantal toestellen. Trump wil dat deze contracten steeds goedkoper worden.

  ‘Ik deel zeker zijn mening dat we onze militairen het beste materieel moeten geven, tegen de laagst mogelijke prijs’, zei Hewson na het gesprek met Trump. Hij verhoogde de druk op het bedrijf in december door concurrent Boeing te vragen of het de F-18 tegen een goede prijs kan leveren. Boeings F-18 was ook een optie voor de Nederlandse luchtmacht. Defensie koos echter voor de JSF omdat het meer geavanceerd is. Zo heeft de oudere F-18 geen stealth-eigenschappen.

  De aandelenkoers van Lockheed Martin, die omlaag duikelde na eerdere kritiek van Trump, steeg vrijdag na de woorden van Hewson. Zij beloofde ook de werkgelegenheid in Fort-Worth, waar de JSF wordt gemaakt, uit te breiden met 1.800 banen.

 10. Marine Le Pen gespot in Trump Tower

  Front National-leidster Marine Le Pen is donderdag gesignaleerd bij de Trump Tower in New York. Ze werd gezien tijdens een bijeenkomst in het gebouw met drie mannen, onder wie Front National-vicepresident Louis Aliot. Le Pens campagneleider zei eerder dat het om een privébezoek aan New York ging.

  Een woordvoerder van de Amerikaanse aankomend president zei dat ze Trump noch medewerkers van zijn staf heeft ontmoet. Trump had eerder wel een ontmoeting met de Britse rechtse politicus Nigel Farage. Ook de voorstander van de Brexit en de huidige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, was al in New York om met vertegenwoordigers van het Trump-team te praten.

  De 48-jarige Marine Le Pen is een van de deelnemers aan de komende Franse presidentsverkiezingen. Ze heeft grote moeite om de financiering van haar campagne rond te krijgen. Zelfs met 6 miljoen euro geleend geld van haar Jean-Marie, met wie ze op gespannen voet staat, komt ze nog de helft tekort.