Cultuurblog - Nieuwe film Paul Verhoeven wordt drama over lesbische non

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nieuwe Verhoeven over lesbische non

  Paul Verhoeven gaat zijn volgende film weer in Frankrijk maken. Samen met Said Ben Said, de producent van het succesvolle Elle, gaat hij werken aan Blessed Virgin, een drama over een lesbische non in de 17e eeuw. Het scenario komt van Gerard Soeteman, de Nederlandse scenarist die in het verleden veel met Verhoeven werkte, onder meer aan Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De vierde man en Zwartboek. De film is gebaseerd op ‘Immodest acts: The life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy’ een historische studie van Judith C. Brown, die in 1986 verscheen. Brown baseerde haar boek op materiaal dat ze vond in archieven in Florence. Zuster Benedetta Carlini claimde rechtstreeks contact met Christus. Bij onderzoek kwam haar relatie met een andere non aan het licht, waarna ze tot een gevangenisstraf van 35 jaar werd veroordeeld.

  Zuster Benedetta zal worden gespeeld door Virginie Efira, de actrice waar verhoeven eerder in Elle mee werkte. Elle won meerdere grote filmprijzen, waaronder de Golden Globe voor beste niet-engelstalige film. De film vertegenwoordigde Frankrijk bij de afgelopen Oscarronde.

 2. Nieuw boek Paula Hawkins 'eentonig'

  Vrijwel elke auteur zal het beamen: het schrijven van een tweede boek is eng en moeilijk, vooral als het debuut een ongekend succes is gebleken. Vraag het maar aan de Britse auteur Paula Hawkins, wier thriller Het meisje in de trein wereldwijd door zeker twintig miljoenen lezers is verslonden en lovende kritieken heeft gekregen. De bestseller over de verbitterde alcoholist Rachel die betrokken raakt bij een verdwijningszaak, werd vorig jaar verfilmd met Emily Blunt in de hoofdrol.

  Op 2 mei verschijnt Hawkins’ nieuwe boek In het water. Een psychologische thriller over een familie die verdrinkt in haar geheimen nadat een alleenstaande moeder en een tienermeisje enkele weken na elkaar dood uit de rivier worden gehaald. Volgens Hawkins’ Amerikaanse redacteur Sarah McGrath ‘een dwingende, verrassende en intens bevredigende leeservaring’.

  Maar daar denken de recensenten die Hawkins’ tweede boek hebben gelezen duidelijk anders over. Volgens Laura Miller van magazine Slate is In het water ‘geen indrukwekkend boek’. ‘De toon is uniform en luidruchtig en Hawkins’ personages komen zelden boven het niveau van twee dimensies, laat staan drie.’

  Janet Maslin van The New York Times is al net zo min enthousiast: ‘In het Water staat vol kleine personages en verhalen die nergens heen leiden’. Val McDermid verbaast zich in The Guardian vooral over de elf personages in het boek die, ‘bijna onmogelijk uit elkaar kunnen worden gehaald, wat uiteindelijk zowel eentonig als verwarrend is’. Toch zijn de critici over één ding eens: het lezersgenot mag dan wat minder zijn, Hawkins’ tweede wordt weer een bestseller.

 3. Prentenboek van 2018

  De kleine walvis heeft een opvolger. Sst! De tijger slaapt is verkozen tot het prentenboek van het jaar 2018. Het boek van de Duitse Britta Teckentrup zal vanaf 24 februari centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend. De kleine walvis van Benji Davies belandde dit jaar als winnend prentenboek op de vierde plaats van de Nederlandse bestsellerlijst.

  De schrijfster van het prentenboek 2018 is een bekroond Duitse illustratrice, auteur en beeldend kunstenaar. Teckentrup heeft meer dan zeventig kinderboeken geschreven en geïllustreerd. Haar boeken zijn in meer dan twintig landen gepubliceerd. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen.

  Een van de criteria bij het kiezen van het prentenboek van het jaar is dat het boek voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters, schrijft de CNPB. In Ssst! De tijger slaapt hebben dieren hulp nodig van de kinderen. Ze worden aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en een slaapliedje te zingen.

  Davies’ De kleine Walvis gaat over het eenzame jongetje Boy, dat aan zee woont en zijn vader iedere dag ziet vertrekken om te vissen. Op een dag spoelt een kleine walvis aan, waarover Boy zich ontfermt en naar zijn badkuip sleept. Boy leeft op, omdat hij eindelijk iemand heeft om tegen te praten. Maar dan komt zijn vader terug van een dag vissen…

  Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt voor de vijftiende keer plaats.

  De Prentenboek TopTien 2018

  1 Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup (Gottmer)
  2 Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert (Veltman)
  3 Slaap maar fijn, bouwterrein van Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenfeld (Moon)
  4 Antonia van Anke de Vries en Piet Grobler (Lemniscaat)
  5 De kusjeskrokodil van Jozua Douglas en Loes Riphagen (De Fontein)
  6 Alberts Boom van Jenni Desmond (Lemniscaat)
  7 Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Edward van de Vendel en Floor de Goede (Querido)
  8 Mijn potje van Anita Bijsterbosch (Clavis)
  9 Mmm... een taart! van Susanne Strasser (Hoogland & Van Klaveren)
  10 Nog even mijn haartjes wassen van Jörg Mühle (Gottmer)
 4. Trofee Eurovisie Songfestival gestolen

  De laatste keer dat het Eurovisie Songfestival in Nederland werd gehouden? Fans van het jaarlijkse liedjesfestijn kennen ongetwijfeld het antwoord: het Congresgebouw in Den Haag, 1980. Het jaar waarin Maggie MacNeal zong over Amsterdam en Johnny Logan won met zijn emotionele ballad What's Another Year. Een kunststukje dat de Ierse zanger in 1987 zou herhalen met Hold Me Now.

  Maar terug naar What’s Another Year. Enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de beste liedjes in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. En destijds in allerijl aangepast aan de stem van Johnny Logan, nadat bleek dat Glen Curtin het door Shay Healy gecomponeerd nummer niet wilde zingen. Healy zal er achteraf niet rouwig om zijn geweest. Hij werd destijds als componist van het winnende Eurovisie liedje ook onderscheiden.

  Maar nu zit de inmiddels 74-jarige liedjesschrijver in zak en as. Zijn trofee voor What’s Another Year is uit zijn huis gestolen. Op Facebook heeft Healy scherp uitgehaald naar de ‘laaghartige rotzak en onbeleefde klootzak die mijn Eurovisie Songfestival trofee uit de glazen vitrine van mijn badkamer heeft gestolen’.

  Wie zou zoiets willen stelen?, vraagt Healy zich vertwijfeld af. ‘Het gaat er niet om dat het zo’n mooi kunstwerk is. Het is duidelijk een kunststof ornament met daarin een drijvende gouden munt. Is er nu ergens een jonge man die in zijn slaapkamer met een haarborstel in de hand doet alsof hij Johnny Logan is? Terwijl mijn kostbare prijs op zijn schouw staat, beroofd van zijn echte huis?

  Leary denkt dat zijn trofee mogelijk bij wijze van grap is meegenomen. De liedjesschrijver heeft dan ook een oproep gedaan om de onderscheiding snel terug te geven. ‘Als je het ergens hebt weggestopt, stuur het terug naar mij. Doe het in een envelop en stuur het naar RTÉ (de Ierse publieke omroep) en hopelijk staat het voordat je het weet weer in de badkamer.’

 5. Schrijver Robert M. Pirsig overleden

  Robert M. Pirsig, de auteur van de invloedrijke, filosofische roman Zen en de Kunst van het Motoronderhoud is maandag in zijn huis in de Amerikaanse staat Maine overleden. Hij was 88 jaar oud.

  Pirsigs beroemdste boek verscheen in 1974, nadat het door meer dan honderd uitgevers was geweigerd, en werd wereldwijd een bestseller. 'Zen' is de doorwrochte weerslag van een roadtrip die hij als vader met zijn zoon op een motor maakte door het westen van de Verenigde Staten. Terloops komt ook de periode aan de orde dat bij de schrijver de diagnose schizofrenie werd gesteld.

  Pirsig was hoogbegaafd en op zijn 15de al klaar met de middelbare school. Hij zei dat de hoofdpersoon van zijn boek 'op pad ging om het conflict op te lossen tussen klassieke waarden die machinerie zoals de motorfiets opleverden en de romantische waarden, zoals de schoonheid ervaren van een landweg'.

 6. Amerikaanse prinses wordt tv-serie

  Joop van den Ende heeft de rechten gekocht van de bestseller De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl. Van den Ende is van plan een internationale televisieserie van het verhaal te maken. Dat meldt Stage Entertainment maandag.

  De Amerikaanse prinses gaat over het turbulente leven van de Amerikaanse Allene Tew (1872-1955). Tew, die vijf keer getrouwd was, onder meer met een Duitse prins en met een Russische graaf, was er medeverantwoordelijk voor dat prins Bernhard trouwde met prinses Juliana. Ze is de peetmoeder van prinses Beatrix.

  ‘Toen ik De Amerikaanse prinses afgelopen zomervakantie las, werd ik getroffen door het beeld dat Annejet van der Zijl schetst van een bijzondere, zelfstandige vrouw die sterk verschillende levens leidde in Amerika en Europa’, aldus Van den Ende. ‘Het werd zo spannend verteld dat ik al lezend een grote internationale televisieserie voor me zag.’ Van der Zijl blijft bij het project betrokken. ‘Ik ben ongelooflijk trots dat Joop van den Ende mijn verhaal over Allene Tew heeft uitgekozen voor een bewerking in nieuwe beelden en verheug me op onze eerste werksessies’, aldus de schrijver van onder meer Sonny Boy en Bernhard, een verborgen geschiedenis.

  Van De Amerikaanse prinses zijn sinds eind 2015 al bijna 200 duizend exemplaren verkocht.

 7. Bananarama maakt comeback

  De Britse meidenband Bananarama heeft een comeback aangekondigd. Vijftien jaar nadat zangeressen Keren Woodward, Sara Dillen en Siobhan Fahey voor het laatst samen op een podium stonden, gaan ze komend najaar een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk geven tijdens een reünietournee.

  Wat Destiny’s Child was voor de zeroes en de Spice Girls voor de nineties, was Bananarama voor de jaren tachtig: de populairste en best verkopende meidenband ter wereld. De zangeressen van Bananarama hadden hits met nummers als Love in the first degree, Robert De Niro's Waiting en de popklassiekers Cruel Summer en Venus (een remake van het bekende liedje van de Haagse band Shocking Blue).

  Naast hun vrolijke popliedjes wisten Woodward, Dillen en Fahey ook uit te groeien tot ware stijliconen van de late punkperiode. Tienduizenden meiden wereldwijd kopieerden midden jaren tachtig hun uiterlijk van onverzorgde haren, versleten T-shirts en oude spijkerbroeken. Toenemende interne spanningen en onenigheid over de muzikale koers leidden er uiteindelijk toe dat Fahey in 1988 Bananarama zou verlaten.

  Woodward en Dillen vonden in Jacquie O'Sullivan een vervangster, scoorden nog enkele bescheiden hits en traden nadien regelmatig op als duo. Fans van Bananarama hoopten jarenlang op een reünie van het oorspronkelijke trio zangeressen. Maar waar Beyoncé, Kelly Rowland en Michelle Williams nog eenmaal als Destiny’s Child schitterden tijdens de Superbowl in 2013 en Ginger, Baby, Scary, Posh en Sporty als de Spice Girls bijeenkwamen tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen van Londen 2012, bleef het stil rond Bananarama.

  Na de breuk eind jaren tachtig zou het nog ruim een decennium duren voordat de drie zangeressen van Bananarama überhaupt met elkaar wensten af te spreken. Een slechts eenmalig optreden was er in 2002, tijdens de twintigste verjaardag van de Londense nachtclub G-A-Y. Maar de conflicten lijken nu definitief achter de rug te zijn. 12 november begint in het Schotse Glasgow hun reünietournee.

 8. Actrice Erin Moran overleden

  De Amerikaanse actrice Erin Moran is op 56-jarige leeftijd overleden. Moran werd bekend door haar rol als Joanie Cunningham, de zus van hoofdfiguur Richie (de latere regisseur Ron Howard) in de populaire televisieserie Happy Days uit de jaren zeventig.

  Moran begon haar carrière op 6-jarige leeftijd als Jenny Jones in de tv-serie Daktari, over een dierenarts in Afrika. Op haar dertiende werd ze gecast als Joanie Cunningham in Happy Days. Ze was nog te zien in de spin-offserie Joanie Loves Chachi, in The Waltons en Murder, She Wrote.

  Na het beëindigen van haar acteercarrière in de jaren tachtig raakte de actrice aan lager wal. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

 9. Tekeningen Picasso geveild

  Het lijken een paar simpele krabbels, maar het zijn wel degelijk tekeningen van Pablo Picasso. Op donderdag 18 mei veilt Vendu Notarishuis in Rotterdam enkele figuurtjes die de beroemde Spaanse kunstenaar maakte op de voorpagina van de socialistische arbeiderskrant Treball. Een van de krabbels is overigens niet veel meer dan een ingekleurd portretje van Sovjetleider Stalin.

  Picasso maakte de tekeningen voor de Nederlandse Fred Schoonenberg, die destijds als journalist verslag deed van de burgeroorlog in Spanje (1936-’39). Een van de tekeningen dateert van de dag na het bombardement door de Duitse luchtmacht van het Spaans stadje Guernica op 26 april 1937. Picasso was woest over het eerste bombardement op burgers in Europa. Het drama leidde later tot een van zijn beroemdste schilderijen, dat in het Reina Sofia museum van Madrid nog dagelijks honderden bezoekers trekt.

  Vendu Notarishuis verwacht voor Picasso’s Guernica-tekening een bedrag tussen de 2- en 4.000 euro en minstens 1.000 euro voor de andere krabbels. De tekeningen zijn ingebracht door een particulier.

 10. The X-Files keert terug

  Miniserie

  'De reanimatie van de ooit zo populaire spannende serie X-Files valt erg tegen. Om ook nieuwe kijkers te trekken zal men met een beter verhaal moeten komen', schreef de recensent van De Volkskrant over de zes recente afleveringen van The X-Files.

  Er komt een elfde seizoen van sciencefictionserie The X-Files. De Amerikaanse televisiezender heeft volgens The Hollywood Reporter tien aflevering besteld. Hoofdrolspelers David Duchovny en Gillian Anderson keren beide terug in de rollen van FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully.

  Duchovny en Anderson speelden van 1993 tot 2002 het duo Mulder en Scully, dat onverklaarbare gebeurtenissen onderzocht. De aanwezigheid van buitenaards leven en een plot om die informatie achter te houden, was een rode draad in de serie. In januari 2016 keerde de show, die inmiddels een cultstatus verworven had, na 14 jaar terug op televisie in de vorm van een miniserie met zes afleveringen.

  Aangezien de miniserie erg goed bekeken en gewaardeerd werd, is een nieuw seizoen besteld, aldus een verklaring van de zender. De opnames beginnen deze zomer al.

  Meerdere series die al langere tijd voorbij waren, kregen de afgelopen jaren een nieuwe kans. Netflix blies de jaren negentig-sitcom Full House nieuw leven in en gaf ook The Gilmore Girls een staartje middels een miniserie. Showtime waagde zich aan een derde seizoen van David Lynch' Twin Peaks. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van die serie is in mei te zien.