Cultuurblog - Drake meldt zich ziek, fans in volle Ziggo Dome teleurgesteld

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Drake meldt zich ziek

  Drake heeft maandagavond zijn fans in Amsterdam teleurgesteld. De Canadese zanger en rapper annuleerde zijn optreden ruim een uur na het officiële aanvangstijdstip.

  Drake zou om 21.00 uur beginnen met zijn concert uit de reeks Boy Meets World Tour. Rond 22.15 uur kreeg het publiek de mededeling dat het concert werd verplaatst naar woensdag. De rapper was ziek als gevolg van een voedselvergiftiging en mocht niet optreden van de dokter.

  Op sociale media is er weinig begrip voor de zanger en ook in de Ziggo Dome klonk protest. ‘Het concert is verplaatst naar 1 april', ‘Drake'n er maar niet op', ‘We stonden wel keurig 22.30 uur volgens schema weer buiten #omdenken'.

  Drake had zijn concerten eerder al uitgesteld. Met tien dagen vertraging had hij de reeks op zaterdag 28 januari afgetrapt in de Ziggo Dome. De afgelaste show van maandagavond wordt verplaatst naar woensdag 29 maart; de gekochte kaarten zijn dan geldig.

  Het concert van vanavond gaat vooralsnog gewoon door, meldt concertorganisator Mojo.

 2. Zwaarste gouden munt gestolen

  Inbrekers hebben zondagnacht de Big Maple Leaf, een 100 kilo wegende munt, gestolen uit het Bode-museum in Berlijn. Het zeldzame exemplaar - volgens het Guinness Book of Records de op één na zwaarste munt ter wereld - heeft een doorsnee van 53 centimeter en is 3 centimeter dik.

  Volgens de Duitse politie zijn de inbrekers binnengekomen door een museumraam in te slaan. In de buurt van het museum is een ladder teruggevonden die mogelijk bij de inbraak zou zijn gebruikt.

  De Big Maple Leaf werd in 2007 geslagen door de Koninklijke Canadese Munt. De munt bevat 99,999 procent puur goud. Op de voorzijde van staat een portret van de Britse koningin Elizabeth II, op de achterzijde een esdoornblad. De loodzware gouden munt heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollars, maar is 3,7 miljoen euro in goud waard.

  Oorspronkelijk was de Big Maple Leaf bedoeld als visitekaartje voor de jaarlijkse nieuwe Canadese gouden munt van 50 dollar. De reuze gouden munt bleek echter zo populair dat er vijf exemplaren van werden verkocht. Alleen de in 2012 vervaardigde 1.012 kilo zware Australische munt Tonne Australia Kangaroo is groter.

  Een van de vijf Big Maple Leaf zou in het bezit zijn van de Britse koningin Elizabeth II zelf. Andere exmplaren gingen onder meer naar Dubai. In december 2010 kreeg het Bode-museum in Berlijn een van de munten in bruikleen. Aanvankelijk voor de tentoonstelling Gold Giganten. Later als onderdeel van het 540.000 objecten tellende muntenkabinet van het Berlijnse museum. Deze wordt in Duitsland gezien als het belangrijkste muntenarchief van het land.

  Over hoe de inbrekers de 100 kilo zware Big Maple Leaf ongemerkt naar buiten hebben kunnen brengen, heeft de Duitse politie nog geen mededelingen gedaan.

 3. Russich optreden via satellietverbinding

  Het leek einde oefening voor Rusland dit jaar op het Eurovisie Songfestival. De Oekraïense veiligheidsdienst legde de Russische kandidaat Julia Samojlova woensdag een inreisverbod op van drie jaar wegens een optreden op de Krim in 2015, twee jaar nadat Rusland het Oekraïense schiereiland annexeerde. Daarop besloot Rusland zelf tot stevige tegenmaatregelen: als hun 27-jarige blonde zangeres in een rolstoel niet welkom zou zijn, zo zeiden de boze Russen, boycotten we het festival in Kiev helemaal.

  De European Broadcasting Union (EBU), die het jaarlijkse liedjesfestijn organiseert, zei 'diep teleurgesteld' te zijn over het Oekraïense besluit, maar de wetten van het land te respecteren. De Russische boycot viel eveneens verkeerd bij EBU-baas Jon Ola Sand, aangezien dit zou indruisen tegen de geest van verbroedering waar het songfestival voor staat en het evenement 'vrij zou moeten blijven van politiek'.

  In een poging tot een oplossing te komen zou de Europese festivalorganisatie volgens de BBC donderdag hebben voorgesteld om Julia Samojlova haar nummer Flame is Burning per satellietverbinding te laten zingen. De blonde zangeres zal dus niet aanwezig zijn op het podium in Kiev, maar haar ballad vanuit een Russische studio vertolken.

  Het zou voor het eerst in de ruim zestigjarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival zijn dat een kandidaat via een videoverbinding meedoet aan het liedjesfestijn.

  Samojlova is ingeloot in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival - met onder meer de Nederlandse meidengroep O'G3NE. Mocht ze die doorkomen en de finale op 13 mei halen, zou ze opnieuw via een videoverbinding moeten optreden. Rusland verwacht overigens dat Oekraïne de beslissing om de zangeres niet toe laten, heroverweegt, zei een woordvoerder van het Kremlin donderdag.

 4. Hals Museum koopt topstuk Berchem

  Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft het mythologische schilderij 'Callisto door Jupiter bespied' van Nicolaes Pietersz Berchem (1622-1683) aangekocht. De Haarlemse schilder was vooral bekend van zijn Italiaanse landschappen, maar heeft ook ‘een klein aantal uitmuntende grootfigurige historiestukken’ gemaakt, aldus het museum, waarvan het aangekochte werk een voorbeeld is.

  Directeur Ann Demeester spreekt van de grootste aankoop van haar museum in de laatste tien jaar. Het Frans Hals Museum had al twee landschappen van Berchem, maar nog geen mythologisch werk van hem. Conservator oude kunst Anna Tummers noemt Callisto door Jupiter bespied, dat rond 1656 is geschilderd, een topstuk van Berchem en een ‘zeer verleidelijk naakt met enorme wall-power. Het is groot, krachtig en vol mooie symboliek.’ Het werk kon worden aangekocht met hulp van vijf fondsen. De aankoopprijs is niet bekendgemaakt.

 5. Autistische muppet in Sesamstraat

  De nieuwste muppet van Sesamstraat heeft rood haar, groene ogen én autisme. Het nieuwe karakter in de Amerikaanse versie van het kinderprogramma werd zondag geïntroduceerd tijdens het actualiteitenprogramma 60 Minutes op de Amerikaanse publieke omroep PBS.

  Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en noemt de positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. 'Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat kennis hadden kunnen maken met autisme dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje', zegt Gordon tegen Daily News.

  In de eerste aflevering maakt Julia kennis met het personage Pino, in de VS Big Bird genoemd. Elmo legt aan Big Bird uit dat Julia een beetje stil is omdat ze even moet wennen aan het maken van nieuwe vriendjes. 'Ze doet soms gewoon wat langer over de dingen', zegt Elmo.

  Julia bestond al wel in gedrukte en digitale illustraties, ze was de hoofdpersoon van een workshop van Sesamstraat getiteld: 'Sesamstraat en Autisme: zie verbazingwekkende dingen in alle kinderen'.

 6. De Zwarte Cross vormt deze zomer een team met het Rijksmuseum. De vierdaagse in Lichtenvoorde, muziek- en theaterfestival en motorcrosswedstrijd ineen, heeft als thema ‘Dutch Masters’. Op en rond het crosscircuit zijn reproducties van schilderijen uit het Rijksmuseum te zien. Ook kunnen bezoekers schilder- en tekenlessen volgen bij museumdocenten. Taco Dibbets, directeur van het Rijksmuseum, noemt de samenwerking ‘een prachtige manier om nog meer mensen te laten genieten van de Hollandse meesters.’ Afgelopen editie was de Zwarte Cross met 220 duizend bezoekers uitverkocht.

 7. Tatoeage tegen Trump

  Hij levert al langer kritiek op het beleid van Donald Trump. Maar nu heeft de Spaanse performancekunstenaar Abel Azcona zijn afkeer voor de Amerikaanse president naar een nieuw extreem getild. Azcona heeft Trumps campagneslogan ‘Make America great again’ rond zijn anus laten tatoeëren.

  Azcona deed dat voor tientallen nieuwsgierigen in de Defibrillator Gallery in Chicago, de thuisstad van Trumps voorganger in het Witte Huis Barack Obama. Tegenover The Huffington Post vertelde de Spanjaard dat hij de opmerkelijke tatoeage als een dwarse en politieke daad beschouwt. ‘Iedereen die zich door Trump en zijn regering gemarginaliseerd en gediscrimineerd voelt, heeft de verantwoordelijkheid om zich te laten horen. Op zijn of haar manier naar keuze. We zijn homoseksuelen, vrouwen, Mexicanen, zwarten en anders. En we zijn moedig.’

  Voor Azcona was naar eigen zeggen gelijk duidelijk dat hij zijn lichaam als ‘kritisch, sociaal en politiek wapen’ zou inzetten om zijn afkeer van Trump kenbaar te maken. ‘Ik geloof in de kracht van het lichaam en van pijn. Voor veel mensen is de anus een zone van plezier, voor veel anderen juist een zone van zonde. Ik geloof dat het demystificeren van de anus en er een fascistisch politiek motto omheen laten schrijven een duidelijk kritische en subversieve daad is.’

  Het is niet voor het eerst dat Azcona met zijn performancekunst voor opschudding zorgt. Twee jaar geleden spelde hij met 242 hosties in Pamplona het woord ‘pederastia’ (pedofilie). Bij een andere omstreden performance nam de kunstenaar de psychedelische partydrug Special K en nodigde omstanders uit om te doen wat ze wilden met zijn lichaam.

 8. Daily Show neemt Wilders op de hak

  'Het valt me op hoe weinig jullie weten van de impact van Hollanders in Zuid-Afrika'

  Daily Show-host Trevor Noah heeft met ons, Nederlanders, nog een appeltje te schillen, schrijft hij in het boek over zijn jeugd in Zuid-Afrika. Daar ontstond ook zijn liefde voor talen, alle talen. Welke liefdes heeft hij nog meer?

  The Daily Show heeft donderdagavond uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse verkiezingen. Presentator Trevor Noah maakte flink wat grappen over Geert Wilders en zijn plannen om korans te verbieden en moskeeën te sluiten.

  Een aantal grappen mikten op het uiterlijk van Wilders. ‘Waarom geven de kiezers hun vertrouwen aan een man die eruitziet als Christopher Walken toen hij een Batman-schurk speelde?’, vroeg Noah zich af. Daarna trok de presentator een vergelijking met de haardracht van populisten als Boris Johnson en Donald Trump. ‘Ik denk dat we overspoeld worden door buitenaardse wezens die onze gedachten manipuleren en zich voordoen als slecht haar.’

  Maar Noah reageerde ook op de tirades van Wilders tegen de islam. Hij ging in op een quote van de PVV-leider die zegt dat ‘de islam een achterlijke religie is, maar ik heb niets tegen moslims’. ‘Hij gaat héél chagrijnig worden als hij erachter komt welke religie moslims aanhangen.'

  De Amerikaanse talkshow besteedde ook aandacht aan de omstreden brief van Mark Rutte waarin hij zijn 'doe normaal of ga weg'-uitspraken doet. ‘En dat in een land waar iedereen de hele dag wiet rookt’, aldus Noah.

  Het was trouwens niet de eerste maal dat The Daily Show zijn pijlen op Wilders richtte. Eerder noemde Noah de PVV-leider al 'een Draco Malfidus van middelbare leeftijd die dood in een rivier is gevonden'.

 9. Deal Nederlandstalige boeken Obama's

  Vorige maand wist The Financial Times al te vertellen dat uitgever Penguin Random House/Crown 65 miljoen dollar neertelt voor de rechten van de memoires van Barack en Michelle Obama. 32,5 miljoen per boek dus, het hoogste bedrag dat ooit voor een boek is neergeteld. Nu is ook duidelijk welke uitgever de Obama's in Nederland gaat uitgeven.

  Overamstel uitgevers/Hollands Diep liet vandaag laten weten de Nederlandstalige versies uit te gaan geven van de boeken die de voormalig Amerikaans president en zijn echtgenote aan het schrijven zijn. Uitgever Robbert Ammerlaan is naar eigen zeggen trots op de deal met Penguin Random House/Crown in Amerika, waarvoor werd bemiddeld door literair agent Paul Sebes: 'Het is een zeer grote eer om president Barack Obama en First Lady Michelle Obama te verwelkomen'.

  Ammerlaan spreekt van een 'bijzonder internationaal uitgeefmoment'. Hoeveel uiteindelijk is betaald voor de Nederlandstalige versies van de boeken van de Obama’s, is niet bekendgemaakt. Eerder spraken uitgevers en literaire agenten al hun verwachting uit dat het bedrag mogelijk het hoogste zou zijn dat ooit voor politieke memoires in Nederland is betaald. Verdere details over de boeken van de Obama’s , de titels en de publicatiedata, moeten nog bekendgemaakt worden.

 10. Netflix maakt film Orson Welles af

  Zijn meesterwerk Citizen Kane wordt vaak beschouwd als de beste film aller tijden. Maar Orson Welles’ laatste film The Other Side Of The Wind werd tot grote spijt van de in 1985 overleden regisseur nooit afgemaakt. Productieproblemen en ruzie met de financier van de film - de zwager van de toenmalige sjah van Perzië, dwongen Welles medio jaren zeventig het project op de plank te leggen.

  Op dat moment had Welles al zes jaar lang met de inmiddels overleden acteurs John Huston en Dennis Hopper voor The Other Side Of The Wind gedraaid. De film is een satire over een filmmaker die worstelt met het afwerken van zijn laatste film, terwijl hij met nieuwe jongere regisseurs moet concurreren. The Other Side Of The Wind kent daarbij meerdere verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen. Maar ja, de film is nooit afgemaakt.

  Streamingdienst Netflix heeft nu aangekondigd dat het niet alleen de rechten van The Other Side Of The Wind heeft gekocht, maar de film ook gaat restaureren en voltooien. De aankondiging volgt drie jaar nadat een crowdfundactie mislukte die het mogelijk had moeten maken dat The Other Side Of The Wind zou worden uitgebracht ter ere van de honderdste geboortedag van Welles. Destijds werd te weinig geld opgehaald.

  Netflix werkt nu samen met Frank Marshall, een van de producenten die destijds bij het project van Welles was betrokken. Marshall werkte in het verleden succesvol mee aan filmreeksen als Indiana Jones en Back To The Future. Een mogelijke releasedatum voor Welles' laatste film is nog niet bekendgemaakt.