Cultuurblog - Sesamstraat lanceert nieuwe muppet: de autistische Julia

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Autistische muppet in Sesamstraat

  De nieuwste muppet van Sesamstraat heeft rood haar, groene ogen én autisme. Het nieuwe karakter in de Amerikaanse versie van het kinderprogramma werd zondag geïntroduceerd tijdens het actualiteitenprogramma 60 Minutes op de Amerikaanse publieke omroep PBS.

  Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en noemt de positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. 'Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat kennis hadden kunnen maken met autisme dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje', zegt Gordon tegen Daily News.

  In de eerste aflevering maakt Julia kennis met het personage Pino, in de VS Big Bird genoemd. Elmo legt aan Big Bird uit dat Julia een beetje stil is omdat ze even moet wennen aan het maken van nieuwe vriendjes. 'Ze doet soms gewoon wat langer over de dingen', zegt Elmo.

  Julia bestond al wel in gedrukte en digitale illustraties, ze was de hoofdpersoon van een workshop van Sesamstraat getiteld: 'Sesamstraat en Autisme: zie verbazingwekkende dingen in alle kinderen'.

 2. De Zwarte Cross vormt deze zomer een team met het Rijksmuseum. De vierdaagse in Lichtenvoorde, muziek- en theaterfestival en motorcrosswedstrijd ineen, heeft als thema ‘Dutch Masters’. Op en rond het crosscircuit zijn reproducties van schilderijen uit het Rijksmuseum te zien. Ook kunnen bezoekers schilder- en tekenlessen volgen bij museumdocenten. Taco Dibbets, directeur van het Rijksmuseum, noemt de samenwerking ‘een prachtige manier om nog meer mensen te laten genieten van de Hollandse meesters.’ Afgelopen editie was de Zwarte Cross met 220 duizend bezoekers uitverkocht.

 3. Tatoeage tegen Trump

  Hij levert al langer kritiek op het beleid van Donald Trump. Maar nu heeft de Spaanse performancekunstenaar Abel Azcona zijn afkeer voor de Amerikaanse president naar een nieuw extreem getild. Azcona heeft Trumps campagneslogan ‘Make America great again’ rond zijn anus laten tatoeëren.

  Azcona deed dat voor tientallen nieuwsgierigen in de Defibrillator Gallery in Chicago, de thuisstad van Trumps voorganger in het Witte Huis Barack Obama. Tegenover The Huffington Post vertelde de Spanjaard dat hij de opmerkelijke tatoeage als een dwarse en politieke daad beschouwt. ‘Iedereen die zich door Trump en zijn regering gemarginaliseerd en gediscrimineerd voelt, heeft de verantwoordelijkheid om zich te laten horen. Op zijn of haar manier naar keuze. We zijn homoseksuelen, vrouwen, Mexicanen, zwarten en anders. En we zijn moedig.’

  Voor Azcona was naar eigen zeggen gelijk duidelijk dat hij zijn lichaam als ‘kritisch, sociaal en politiek wapen’ zou inzetten om zijn afkeer van Trump kenbaar te maken. ‘Ik geloof in de kracht van het lichaam en van pijn. Voor veel mensen is de anus een zone van plezier, voor veel anderen juist een zone van zonde. Ik geloof dat het demystificeren van de anus en er een fascistisch politiek motto omheen laten schrijven een duidelijk kritische en subversieve daad is.’

  Het is niet voor het eerst dat Azcona met zijn performancekunst voor opschudding zorgt. Twee jaar geleden spelde hij met 242 hosties in Pamplona het woord ‘pederastia’ (pedofilie). Bij een andere omstreden performance nam de kunstenaar de psychedelische partydrug Special K en nodigde omstanders uit om te doen wat ze wilden met zijn lichaam.

 4. Daily Show neemt Wilders op de hak

  'Het valt me op hoe weinig jullie weten van de impact van Hollanders in Zuid-Afrika'

  Daily Show-host Trevor Noah heeft met ons, Nederlanders, nog een appeltje te schillen, schrijft hij in het boek over zijn jeugd in Zuid-Afrika. Daar ontstond ook zijn liefde voor talen, alle talen. Welke liefdes heeft hij nog meer?

  The Daily Show heeft donderdagavond uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse verkiezingen. Presentator Trevor Noah maakte flink wat grappen over Geert Wilders en zijn plannen om korans te verbieden en moskeeën te sluiten.

  Een aantal grappen mikten op het uiterlijk van Wilders. ‘Waarom geven de kiezers hun vertrouwen aan een man die eruitziet als Christopher Walken toen hij een Batman-schurk speelde?’, vroeg Noah zich af. Daarna trok de presentator een vergelijking met de haardracht van populisten als Boris Johnson en Donald Trump. ‘Ik denk dat we overspoeld worden door buitenaardse wezens die onze gedachten manipuleren en zich voordoen als slecht haar.’

  Maar Noah reageerde ook op de tirades van Wilders tegen de islam. Hij ging in op een quote van de PVV-leider die zegt dat ‘de islam een achterlijke religie is, maar ik heb niets tegen moslims’. ‘Hij gaat héél chagrijnig worden als hij erachter komt welke religie moslims aanhangen.'

  De Amerikaanse talkshow besteedde ook aandacht aan de omstreden brief van Mark Rutte waarin hij zijn 'doe normaal of ga weg'-uitspraken doet. ‘En dat in een land waar iedereen de hele dag wiet rookt’, aldus Noah.

  Het was trouwens niet de eerste maal dat The Daily Show zijn pijlen op Wilders richtte. Eerder noemde Noah de PVV-leider al 'een Draco Malfidus van middelbare leeftijd die dood in een rivier is gevonden'.

 5. Deal Nederlandstalige boeken Obama's

  Vorige maand wist The Financial Times al te vertellen dat uitgever Penguin Random House/Crown 65 miljoen dollar neertelt voor de rechten van de memoires van Barack en Michelle Obama. 32,5 miljoen per boek dus, het hoogste bedrag dat ooit voor een boek is neergeteld. Nu is ook duidelijk welke uitgever de Obama's in Nederland gaat uitgeven.

  Overamstel uitgevers/Hollands Diep liet vandaag laten weten de Nederlandstalige versies uit te gaan geven van de boeken die de voormalig Amerikaans president en zijn echtgenote aan het schrijven zijn. Uitgever Robbert Ammerlaan is naar eigen zeggen trots op de deal met Penguin Random House/Crown in Amerika, waarvoor werd bemiddeld door literair agent Paul Sebes: 'Het is een zeer grote eer om president Barack Obama en First Lady Michelle Obama te verwelkomen'.

  Ammerlaan spreekt van een 'bijzonder internationaal uitgeefmoment'. Hoeveel uiteindelijk is betaald voor de Nederlandstalige versies van de boeken van de Obama’s, is niet bekendgemaakt. Eerder spraken uitgevers en literaire agenten al hun verwachting uit dat het bedrag mogelijk het hoogste zou zijn dat ooit voor politieke memoires in Nederland is betaald. Verdere details over de boeken van de Obama’s , de titels en de publicatiedata, moeten nog bekendgemaakt worden.

 6. Netflix maakt film Orson Welles af

  Zijn meesterwerk Citizen Kane wordt vaak beschouwd als de beste film aller tijden. Maar Orson Welles’ laatste film The Other Side Of The Wind werd tot grote spijt van de in 1985 overleden regisseur nooit afgemaakt. Productieproblemen en ruzie met de financier van de film - de zwager van de toenmalige sjah van Perzië, dwongen Welles medio jaren zeventig het project op de plank te leggen.

  Op dat moment had Welles al zes jaar lang met de inmiddels overleden acteurs John Huston en Dennis Hopper voor The Other Side Of The Wind gedraaid. De film is een satire over een filmmaker die worstelt met het afwerken van zijn laatste film, terwijl hij met nieuwe jongere regisseurs moet concurreren. The Other Side Of The Wind kent daarbij meerdere verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen. Maar ja, de film is nooit afgemaakt.

  Streamingdienst Netflix heeft nu aangekondigd dat het niet alleen de rechten van The Other Side Of The Wind heeft gekocht, maar de film ook gaat restaureren en voltooien. De aankondiging volgt drie jaar nadat een crowdfundactie mislukte die het mogelijk had moeten maken dat The Other Side Of The Wind zou worden uitgebracht ter ere van de honderdste geboortedag van Welles. Destijds werd te weinig geld opgehaald.

  Netflix werkt nu samen met Frank Marshall, een van de producenten die destijds bij het project van Welles was betrokken. Marshall werkte in het verleden succesvol mee aan filmreeksen als Indiana Jones en Back To The Future. Een mogelijke releasedatum voor Welles' laatste film is nog niet bekendgemaakt.

 7. Rusland stuurt zangeres in rolstoel

  Songfestivalinzending O'G3NE is gericht op punten, punten en nog eens punten

  Het liedje Lights and Shadows breekt dus met een kleine traditie maar lijkt in vorm en inhoud wel te kunnen scoren in Kiev. Lees hier de recensie van Volkskrant-muziekredacteur Robert van Gijssel.

  Lang werd vanwege het politieke conflict tussen de Russen en Oekraïne gespeculeerd of Rusland wel zou deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Kiev. Nu meldde Rusland zich nooit officieel af voor het liedjesfestijn en werd vorige maand ook gewoon ingeloot in de tweede halve finale – met onder meer de Nederlandse meidengroep O'G3NE.

  Toch bleef de onzekerheid: het ene na het andere land maakte zijn inzending bekend. Zo niet in Rusland, waar nog altijd wordt gemopperd over het anti-Russische protestlied 1944 waarmee de Oekraïense zangeres Jamala vorig jaar het Songfestival won. Voeg daarbij dat de Russen niet zomaar een zanger of zangeres naar Kiev kunnen sturen. Liefst tien Russische muzikale grootheden zijn door het ministerie van Cultuur van Oekraïne in de ban gedaan. Ze staan op een zwarte lijst omdat ze openlijk hun steun hebben uitgesproken voor de Russische annexatie van de Krim en de pro-Russische separatisten in de Oekraïense regio’s Donetsk en Lugansk.

  Maar nu hebben de Russen dan eindelijk hun het Eurovisie-kandidaat aangewezen: de 27-jarige Julia Samojlova. Zij zal de ballad Flame is Burning zingen. In Rusland is Samojlova bekend van haar deelname aan X Factor en haar optreden tijdens de opening van de Paralympische Winterspelen in Sotsji in 2014.

  Opmerkelijk is dat de blonde Samojlova in een rolstoel zit. Een primeur is het overigens niet dat er een artiest vanuit zijn of haar rolstoel meedoet met het Eurovisie Songfestival. Twee jaar geleden ging de Poolse Monika Kuszyska de Russische zangeres voor.

  De Oekraïense pers heeft maandag direct negatief op de deelname van Samojlova gereageerd. Onder meer de krant Ukrainskaya Pravda herinnerde eraan dat de Russische zangeres heeft deelgenomen aan een concert in de door Rusland in 2014 geannexeerde Krim Daarmee zou Samojlova de Oekraïense wet hebben overtreden dat personen niet zonder toestemming van Kiev een gebied mogen betreden dat Oekraïne als zijn territorium beschouwt.

 8. Joni Sledge (60) overleden

  Joni Sledge, die samen met haar zussen de groep Sister Sledge vormde en onder andere de megahit 'We are family' maakte, is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de groep zaterdag laten weten.

  Joni Sledge werd vrijdag dood aangetroffen in haar woning in Phoenix. De oorzaak van haar overlijden is nog niet vastgesteld, zo staat in een verklaring van de woordvoerder.

  Joni, die werd geboren in Philadelphia, vormde samen met haar zussen Debbie, Kim en Kathy in 1971 de band Sister Sledge. Naast 'We are family', was de groep ook bekend van 'He's the Greatest Dancer', 'Lost in the Music' en een cover van de motownklassieker 'My guy'.

 9. Tv-serie 'De Napolitaanse romans'

  Laatste deel Napolitaanse romans is flink doorbijten

  Edwin Krijgsman las 'Het verhaal van het verloren kind' en blikt terug op het Fenomeen Ferrante.

  Boekliefhebbers zijn al enkele jaren in de ban van 'De Napolitaanse romans' van de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante. Nu krijgt de populaire vierdelige reeks rond de twee Napolitaanse vriendinnen, Raffaella Cerrullo (Lila) en Lenuccia Greco (Elena) een 32-delige tv-serie.

  De Italiaanse regisseur Saverio Costanzo is gevraagd om de kleine zeventienhonderd pagina’s waarin lezers sinds 2011 de belevenissen van Lila en Elena hebben gevolgd in televisiebeelden om te zetten. Volgens Costanzo wordt de echte uitdaging niet het verhaal – dat loopt vanaf de jaren vijftig tot het heden – maar de kenmerkende emoties van de boeken. Italiaanse scriptschrijvers hebben zich gebogen over het scenario en zullen binnenkort via de mail contact onderhouden met Ferrante.

  Zoals bekend houdt de Italiaanse schrijfster al jaren haar ware naam en identiteit geheim. Afgelopen najaar beweerde een onderzoeksjournalist het mysterie eindelijk te hebben gekraakt. Achter het pseudoniem Ferrante zou de literaire vertaler Anita Raja schuilen. Fans waren woest. Raja ontkende en nog altijd is het raadsel Ferrante dus niet helemaal opgelost.

  Regisseur Costanzo liet in een interview met The New York Times weten niet geïnteresseerd te zijn in de ware identiteit van Ferrante. Hij hoopt gewoon dat het eerste seizoen van de tv-serie, dat het eerste boek beslaat, volgend najaar kan worden uitgezonden.

  Producent van de televisiebewerking van de 'De Napolitaanse romans' is Wildside, dat eerder ook Paolo Sorrentino’s The Young Pope, met Jude Law in de hoofdrol, hielp produceren.

 10. Kidman verklaart 'zeehondenklap'

  Dat actrice Nicole Kidman voor haar rol in Lion haar Oscar-nominatie voor beste vrouwelijke bijrol niet wist te verzilveren, daar heeft niemand het meer over. Wat nog wel onderwerp van gesprek bleef was het beeld van Kidman die tijdens het gala in het Dolby Theater meermaals met wijd gespreide vingers applaudisseerde. Twitteraars zagen er grote gelijkenissen in met een zeehond.

  De Australische actrice zweeg over de onsympathieke vergelijking. Of over de vraag van Twitteraars of Kidman getuige haar ‘zeehondenklap’ wel wist hoe ze normaal moest klappen. Deze week kwam Kidman in het Australische radioprogramma Kyle & Jackie O.-show eindelijk met een verklaring: ze klapte bewust zo omdat ze een grote geleende ring die ze droeg niet wilde beschadigen.

  'Het was erg moeilijk klappen, want ik droeg een enorme ring die niet van mij was, maar wel beeldschoon. Ik was doodsbang de ring te beschadigen’, aldus Kidman. ‘Het was erg onpraktisch. Ik wilde graag klappen, want als je niet meedoet met het applaus is het erger. Dan zullen mensen zich afvragen 'goh, waarom applaudisseert Nicole niet?. Dat zou nog erger zijn geweest, toch?’

  De beelden van een vreemd klappende Kidman gingen dus viraal. De Oscar voor beste actrice in een bijrol naar collega Viola Davis voor haar vertolking in Fences.