Cultuurblog - Jan Smit wordt vierde Topper

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Jan Smit vierde Topper

  Jan Smit sluit zich aan bij de Toppers. De Volendamse zanger gaat vanaf mei optreden met René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom. Tijdens de concerten eind mei in de Amsterdam Arena treedt Jan Smit voor het eerst op met de Toppers.

  ‘Ik heb hier al jaren naar uitgekeken en nu is het eindelijk zover. Ik ben al aan het oefenen’, zei Jan Smit bij de bekendmaking in het tv-programma RTL Late Night. Dit jaar wordt de Volendamse zanger zogenaamd 'gedoopt' tijdens de jaarlijkse concerten van de mannengroep in de Amsterdam Arena. ‘Ik kan dit jaar een beetje inwerken’, aldus de populaire Volendamse zanger. ‘Volgend jaar ben ik eindelijk echt de vierde Topper.’

  Volgens René Froger past Jan Smit erg goed bij de Toppers. ‘Hij heeft volgens mij geen aflevering gemist. Dan krijg je een appje van hem: 'te gek vanavond'. Hij is van huis uit zo'n Toppers-fan en hij is ook te gast geweest’, zei Froger.

  Het is niet voor het eerst dat de Toppers, die in 2009 meededen aan het Eurovisie Songfestival in Moskou, een kwartet vormen. In 2010 en 20111 waren ze ook met z'n vieren, toen zowel Gerard Joling als Gordon terugkeerde en Jeroen van der Boom al deel uitmaakte van de groep. Na 2011 stapte Gordon definitief uit de Toppers.

  De Toppers treden sinds 2005 enkele keren per jaar op in de Amsterdam Arena. Op de concerten, met vooral bekende meezingers, komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers af. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei staan de Toppers weer in de Amsterdam Arena, het thema van dit jaar is Wild West, Thuis Best. De dresscode is country rood met glitters.

 2. Jazzgitarist Larry Coryell overleden

  De bekende gitarist Larry Coryell is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenlabel bekendgemaakt. Coryell was een pionier in het mengen van muziekstijlen jazz en rock. Hij kreeg daardoor de bijnaam 'the godfather of fusion'.

  De in Texas geboren Coryell verhuisde in 1965 naar New York. Hij bracht meer dan zestig solo-albums uit en werkte samen met grote namen als Miles Davis en Chet Baker. De gitarist had voor aankomende zomer nog een tournee met zijn band The Eleventh House op de planning staan. Zijn laatste album verscheen in oktober vorig jaar.

  De muzikant overleed in zijn slaap, nadat hij eerder dit weekend twee keer had opgetreden in een jazzclub in New York.

 3. J.M.A. Biesheuvelprijs Maarten 't Hart

  Recensie
  't Harts gelatenheid is zijn handelsmerk, net als het romantische terugblikken, de licht melancholische ondertoon, en ja, die verrukkelijke beschrijvingen van het weer zo nu en dan, of af en toe een loofrijk laantje. Grote verrassingen bevat deze verzameling niet, maar De moeder van Ikabod is een sympathieke bundel.

  Maarten 't Hart is zondag onderscheiden met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Hij kreeg de prijs, die voor de derde keer werd uitgereikt, voor zijn bundel 'De Moeder van Ikabod'. De J.M.A Biesheuvelprijs is in het leven geroepen om 'het korte verhaal de status te geven die het verdient' en te laten zien dat het een 'volwaardig, prachtig genre is'. De jury van de prijs roemt het 'aanstekelijke schrijfplezier' en de 'ongeëvenaarde stijl' van 't Hart (72).

  Kleurrijke personages en subtiele excentriciteit sporen de lezer voortdurend aan om door te lezen, aldus de uitreikers van de literaire onderscheiding. Op de shortlist stonden ook schrijvers A.H.J. Dautzenberg, Bertram Koeleman, A.N. Ryst en Kira Wuck. Als winnaar won Maarten 't Hart ruim 5.000 euro. Het prijzengeld is met crowdfunding opgehaald. De naar schrijver Maarten Biesheuvel vernoemde prijs werd zondag uitgereikt in Amsterdam.

 4. Acteur en performancekunstenaar Shia LaBeouf verplaatst zijn anti-Donald Trump installatie naar de stad Alburquerque in de staat New Mexico. Het project van de 30-jarige acteur, He Will Not Divide Us genaamd, bestaat uit een camera waarin mensen zowel LaBeouf als voorbijgangers eindeloos het motto 'he will not divide us' (hij zal ons niet verdelen) herhalen.

  LaBeouf (die het project samen bedacht met Luke Turner en Nastja Säde Rönkkö) bracht de camera op 20 januari, de dag van de inauguratie van Donald Trump, aan op een buitenmuur van het Museum of the Moving Image in New York. De livestream vanaf die camera gaat 24 uur per dag door en eindigt op de laatste dag dat Trump president is.

  Op 10 februari schortte het New Yorkse museum de installatie op, nadat LaBeouf meerdere malen in aanraking was gekomen met demonstranten en de politie. LaBeouf en de andere twee kunstenaars uitten hun woede daarover in een verklaring. Volgens hen beging het museum een grote fout door op 29 januari een politieke rally bij het kunstwerk te organiseren. Dit veranderde de context waarin het werk gezien moet worden en trok mensen met slechte bedoelingen aan, aldus de kunstenaars. Meerdere malen waren er neonazistische, antisemitische en seksistische boodschappen te zien via de livestream, die niet gemodereerd wordt.

  He Will Not Divide Us krijgt nu een tweede kans van het El Rey Theater in de stad Alburquerque, de grootste stad in New Mexico.

 5. Russisch koor geeft weer optreden

  Het wereldberoemde Russische legerkoor Alexandrov Ensemble heeft zijn eerste optreden gegeven sinds de vliegtuigcrash op 25 december vorig jaar. Een militair vliegtuig was op weg naar de Syrische kustplaats Latakia, maar stortte neer in de Zwarte Zee. Bij de ramp kwamen alle 92 inzittenden om het leven, waaronder 64 koorleden die in de Russische basis in Latakia een concert zouden geven.

  De overleden koorleden zijn door nieuwe vervangen. Ze werden na audities geselecteerd door het Russische ministerie van Defensie. ‘Op 25 december heeft een tragedie onze vrienden het leven gekost’, zei viceminister van Defensie Nikolai Pankov vlak voor het optreden in het Russisch legertheater in Moskou. ‘Maar het leven gaat door. Het is onze plicht tegenover hen dit unieke ensemble te behouden.’

  De koorleden hadden militaire kleding aangetrokken en ontroerden met een tiental Russische volksliedjes het publiek. Dat bestond voornamelijk uit soldaten in uniform. Het Alexandrov Ensemble bestaat uit een mannenkoor, een vrouwenkoor en een dansgroep. Het werd in 1982 opgericht als het Rode Leger-koor, symbool voor de culturele en militaire macht van de Sovjet-Unie.

  Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nam het zijn oude rol opnieuw op. Vandaag sterkt het nog steeds de Russische patriottische gevoelens. Zo toerde het over het schiereiland de Krim, nadat dat in 2014 door Rusland was geannexeerd. Na een reeks concerten in Moskou gaat het Alegerkoor binnenkort op tournee door Europa.

 6. Davis Museum haalt migrantenkunst weg

  Het Davis Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts heeft alle kunstwerken gemaakt of gedoneerd door immigranten weggehaald of afgedekt. Hiermee wil het museum aantonen wat er kan gebeuren als gevolg van het inreisverbod van president Donald Trump.

  Volgens The Independent gaat het om zo’n 20 procent van de gehele kunstcollectie. Over sommige werken is een doek gehangen, andere zijn weggehaald. Van de Afrikaanse collectie werd zelfs 80 procent weggehaald, omdat veel werken ooit werden gedoneerd door een Poolse immigrantenfamilie. Ervoor in de plaats is een wit kaartje geplaatst met daarop ‘gemaakt of gedoneerd door een immigrant’ in zwarte blokletters.

  Zo ook op de plaats waar normaal gesproken het portret hangt van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Dat is opmerkelijk aangezien komende maandag Amerika Presidents’ Day viert, een feest dat oorspronkelijk was bedoeld om de verjaardag van president Washington te vieren. Het George Washington-portret is geschilderd door Adolf Ulrik Wertmuller, een Zweed. Toen zijn familie emigreerde naar Amerika, schonk die het schilderij aan het Davis Museum.

  Het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden werd eind januari door de Amerikaanse president Trump vastgelegd in een decreet. De maatregel leidde tot wereldwijd protest. Een federale Amerikaanse rechter in Seattle besloot tot schorsing van de maatregel omdat hij oordeelde dat de Amerikanen er schade van ondervinden en het discriminatie in de hand werkt. Daarop heeft het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken begin februari het inreisverbod officieel ingetrokken.

  Op een persconferentie donderdag kondigde Trump aan dat er een ‘nieuw uitgebreid wetsvoorstel komt om het Amerikaanse volk te beschermen’.

 7. Trump en May dansen in straatkunst

  Wie gaat er nou zingen in de regen?

  Natuurlijk gaat u niet halverwege een gesprek ineens zingen of tapdansen. Waarom werkt het dan op het witte doek wel? Omdat daar zes wetten gelden die tezamen dat kleine stukje grensland tussen realiteit en utopie bewaken.

  Het zijn onzekere tijden in de wereld: de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, en de chaos rond het presidentschap van Donald Trump in de Verenigde Staten stemmen menigeen somber. Geen wonder dus dat diverse columnisten en filmrecensenten ons de voorbije maanden gretig wezen op de bioscoopsucces La La Land, de aanstekelijke en vrolijke Hollywoodfilm waarmee je voor even aan de huidige duistere werkelijkheid kan ontsnappen.

  Die behoefte aan een lichtpuntje vertaalde zich ook bij de keuzen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die kwistig strooide met nominaties voor de retromusical van regisseur Damien Chazelle. La La land behaalde een recordaantal Oscarnominaties, veertien in totaal, evenveel als All About Eve (1950) en Titanic (1997). En nu heeft de feelgoodfilm met Emma Stone en Ryan Gosling in de hoofdrol ook de mysterieuze straatkunstenares Bambi tot een kunstwerk geïnspireerd dat een hit is op social media.

  Bambi laat in haar muurschildering Trump met de Britse premier Theresa May onder de noemer Lie lie land (land vol leugens) onbezorgd de toekomst tegemoet dansen. Een duidelijke verwijzing naar de Oscarfavoriet La La Land. Tegenover de Huffington Post gaf de straatkunstenares –die vaak de ‘vrouwelijke Banksy’ wordt genoemd - een korte uitleg over haar nieuwe werk dat in Cross Street staat, in de Londense wijk Islington: ‘Het idee voor deze muurschildering heb ik gekregen toen ik al die posters van ‘La La Land’ in Londen zag hangen. Zo’n gelukkig stelletje dat ronddanst, zonder ook maar enige zorg aan zijn hoofd. Terwijl de film toch in de bioscoopzalen verscheen tijdens een donkere politieke periode in de wereld.’

  Evenals de wereldberoemde straatkunstenaar Banksy houdt Bambi haar identiteit angstvallig geheim. Toch kan ze op grote belangstelling rekenen van bekende sterren als Rihanna, Robbie Williams, Brad Pitt en Adele. Bambi is naar eigen zeggen geïnteresseerd in ‘liefde en vreugde verspreiden’ met haar kunst. Op social media kan haar nieuwste kunstwerk dan ook op veel bijval rekenen.

 8. Polanski wil einde verkrachtingszaak

  De 83-jarige Frans-Poolse cineast Roman Polanski wil naar de Verenigde Staten terugkeren om een punt te zetten achter de verkrachtingszaak die hem al veertig jaar achtervolgt. Zijn enige voorwaarde: hij wil niet achter de tralies gezet worden. Dat heeft Polanski's advocaat donderdag gemeld.

  In een brief aan de rechtbank van Los Angeles stelt de advocaat dat Polanski een acceptabele schikking wil. In 1977 gaf Polanski toe dat hij een 13-jarig meisje verkracht had tijdens een fotoshoot, een jaar later vluchtte hij naar Frankrijk. Die zaak haalde in 2005 weer de volle actualiteit nadat de Amerikaanse overheid een internationaal arrestatiebevel tegen de cineast had uitgeschreven. Voor dat jaar werd hij nooit aangehouden omdat hij vooral in Zwitserland en Polen verbleef. Die landen hebben hem niet uitgeleverd. Volgens Polanski is hij in de Verenigde Staten onjuist behandeld door een rechter en openbaar aanklagers.

  De regisseur won in 2002 een Oscar voor zijn film The Pianist. Advocaat Harland Braun heeft nu aan een rechter in de Amerikaanse stad Los Angeles gevraagd of een getuigenis van een aanklager openbaar gemaakt kan worden. De man had in 2010 een verklaring afgelegd waarin hij volgens de advocaat zegt dat Polanski al genoeg is gestraft doordat hij 300 dagen vast heeft gezeten in Zwitserland in de aanloop naar een mislukte uitlevering. Het verzoek van de advocaat wordt later deze maand behandeld. Zijn slachtoffer, Samantha Geimer, heeft zelf de media opgezocht om te zeggen dat ze hem vergeeft. Ze wil dat de zaak opgeschort wordt.

 9. Syrische vrouw kan toch naar Oscars

  De uit Aleppo gevluchte Syrische Hala Kamil mag toch naar de Oscaruitreiking in Los Angeles, die eind deze maand plaatsvindt. Kamil en haar vier kinderen zijn de hoofdpersonen in de korte documentaire Watani: My Homeland, die is genomineerd voor een Oscar.

  Vanwege het inreisverbod dat door de Amerikaanse president Donald Trump werd afgekondigd voor reizigers uit zeven moslimlanden, bestond er lang onduidelijkheid of Kamil bij de uitreiking mocht zijn. Het inreisverbod werd begin deze maand opgeschort door de Amerikaanse rechter, waardoor de in Duitsland woonachtige Kamil een nieuw visum kon aanvragen. Dat is nu toegekend.

  ‘Toen ik hoorde dat ik alsnog bij de Oscars mocht zijn voelde ik me trots en gelukkig’, aldus de Syrische vrouw in een verklaring. Haar aanwezigheid bij de Oscars is ‘bitterzoet’, zegt ze, omdat haar echtgenoot Abu Ali sinds 2013 vermist is. Hij werd ontvoerd door Islamitische Staat (IS) en Kamil gaat er vanuit dat hij gedood is.

  Voor Watani: My Homeland filmde regisseur Marcel Mettelsiefen Hala Kamil en haar kinderen drie jaar lang, zowel in Aleppo als tijdens hun vlucht naar Duitsland. De vrouw hoopt dat ze met haar bezoek aan de VS de aandacht kan vestigen op de situatie in Syrië.

  Boycot
  De Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, genomineerd voor de beste buitenlandse film met The Salesman, liet na het invoeren van het inreisverbod weten dat hij de Oscars zou boycotten. Ook nu hij na het blokkeren van de immigratiemaatregel door de rechter de VS wel in zou kunnen, doet hij dit toch niet: Farhadi heeft laten weten dat hij op de avond van de Oscaruitreiking een vertoning van The Salesman zal organiseren in Londen.

 10. Transgendermodel op cover Vogue

  Diversiteit is steeds meer een ding in de modewereld. Maar dat het niet echt snel lijkt te willen gaan bewijst wel het feit dat tijdens de 299 shows die vorig jaar in de fashionsteden New York, Parijs, Londen en Milaan werden gelopen slechts een kwart van de 8.832 modellen niet blank was, aldus cijfers van The Fashion Spot. Bovendien liepen slechts tien transgender-modellen mee op de catwalk en dertien vrouwen van boven de 50 jaar.

  Toch zijn er alleen al dit jaar twee belangrijke momenten aan te wijzen die zelfs voor de grootste doemdenkers aantonen dat er – hoe langzaam ook – wel degelijk sprake is van verandering in de modewereld. Eerst was daar de moeder aller mode-uitgaven, de Amerikaanse Vogue, die op de cover van het jubileumnummer toonde dat het perfecte plaatje niet altijd graatmager en wit hoeft te zijn. Nu gaat de Franse Vogue misschien nog wel een stap verder door op het omslag van het maartnummer de Braziliaanse transgendermodel Valentina Sampaio te plaatsen.

  In haar voorwoord schrijft hoofdredacteur Emmanuelle Alt van Vogue Paris dat Valentina Sampaio absoluut op gelijke voet staat met andere iconische vrouwen in de mode. ‘Op een klein detail na: Valentina, de femme fatale, is geboren als een jongen. Het is een detail dat je liever niet hoeft te vermelden, maar Valentina siert deze maand de cover van Vogue, niet alleen omwille van haar schoonheid en sprankelende persoonlijkheid, maar omdat ze ook een jarenlange moeizame strijd heeft gekend om aanvaard te worden.’

  Het Braziliaanse model, dat 32 duizend volgers op Instagram heeft, speelde eerder al een belangrijke rol in een campagne van L’Oréal. Ook sierde de 19-jarige Braziliaanse afgelopen oktober de cover van Elle in eigen land. Daarnaast wordt ze genoemd als mogelijk eerste transgender-engel bij de beroemde jaarlijkse lingerieshow van Victoria´s Secret.

  Overigens is Sampaio niet het eerste transmodel dat haar opwachting maakt in een uitgave van Vogue. Enkele jaren geleden profileerde het modeblad het bekendste transgendermodel ter wereld, de Bosnische Andreja Pejic. Zij stond echter niet op de cover.