Cultuurblog - Rotterdam krijgt mogelijk echt een 'Lee Towers'

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Lee Towers' in Rotterdam

  ‘Amerika heeft de Trump Towers, terwijl Nederland Lee Towers heeft’. Het was slechts een grapje van tv-presentator Arjen Lubach in het inmiddels wereldberoemd filmpje waarin Nederland zich begin dit jaar voorstelde aan de Amerikaanse president Donald Trump. Maar nu heeft de 71-jarige Ridderkerkse zanger aan het AD laten weten in gesprek te zijn met projectontwikkelaars.

  ‘Na dat filmpje kwamen twee projectontwikkelaars naar mij toe na een optreden in Eindhoven’, vertelt Lee Towers. ‘Of ik mijn naam wilde verbinden aan twee torens aan het Marconiplein in Rotterdam. Daar willen ze woontorens van maken.’ De zanger liet weten daar wel oren naar te hebben.

  ‘Wat bleek: die ene projectontwikkelaar heet zelf Lee (Foolen), maar kwam door dat filmpje op mij. Nu zijn we in gesprek. En kan het er volgend jaar zomaar van komen: de Lee Towers. Geweldig, toch?’

  Wat wel zeker is: Lee Towers krijgt volgende maand een Edison Oeuvreprijs. De Edison Stichting kent de zanger de prijs toe voor ‘zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek’.

  Lee Towers brak in 1975 door dankzij Willem Duys, die hem presenteerde als 'zingende kraanmachinist'. Hij nam 46 albums op en scoorde hits als It's Raining In My Heart en You'll Never Walk Alone, dat hij vorige week nog zong tijdens de huldiging van landskampioen Feyenoord.

  Volgens de Edison Stichting is Lee Towers bovendien ‘een meester in het trekken van volle zalen’. Hij trad ruim vijftig keer op in Ahoy, de Rotterdamse zaal die hij in 1984 als eerste Nederlandse artiest uitverkocht.

  Lee Towers krijgt zijn oeuvreprijs op 30 juni tijdens het Edison Jazz/World event in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Hij treedt die avond ook op, net als de Amerikaanse jazzsaxofonist Joshua Redman. Die krijgt de Oeuvreprijs Jazz 2017, maakte de Edison Stichting vorige maand bekend.

  De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland en valt uiteen in drie categorieën: Edison Pop, Klassiek en Jazz/World. De muziekprijs bestaat uit een bronzen beeld van beeldhouwer Pieter d'Hont.

 2. Pierre Bokma in nieuw stuk Nathan Vecht

  'Ik moet uitkijken dat ik niet te vol van mezelf raak'

  Pierre Bokma wordt gezien als een van de beste acteurs van nederland. Tijdens een interview met de Volkskrant sprak Bokma liever over de tijdgeest.

  Acteur Pierre Bokma speelt de hoofdrol in het nieuwe stuk Aquarium van toneelschrijver Nathan Vecht. Aquarium, een productie van theaterbureau Hummelinck Stuurman, is een actueel maatschappelijk stuk over het thema privacy. Naast Bokma zijn Jacqueline Blom, Annick Boer en Guy Clemens in de productie te zien.

  Vecht kreeg bekendheid met het veelgeprezen en bekroonde Kunsthart bij Mugmetdegoudentand. Vorige zomer was van hem de musical In de ban van Broadway te zien in Theater Delamar. Die productie won meerdere Musical Awards, waaronder die voor beste scenario. Aquarium gaat op 17 februari 2018 in première.

  Naast Aquarium brengt Hummelinck Stuurman komend seizoen nog drie nieuw geschreven Nederlandse toneelstukken uit. Dat zijn Het Achterhuis, bewerkt door Ilja Leonard Pfeiffer, Roem van Ger Thijs, met Renée Soutendijk in één van de hoofdrollen, en Wijn van Philip Walkate.

 3. Moeder Da Viinci was boerenwees

  De moeder van de Italiaanse kunstenaar, wetenschapper en ontdekker Leonardo da Vinci (1452-1519) heette Caterina di Meo Lippi en zij was een 15-jarige wees die met haar grootmoeder in een vervallen boerderij woonde toen ze werd verleid door een jurist. Dat staat volgens de Engelse krant The Guardian in een boek dat op 8 juni verschijnt van de hand van de Engelse kunsthistoricus Martin Kemp en de Italiaanse amateur-onderzoeker Giuseppe Pallanti.

  Kemp geldt als een groot kenner van Da Vinci. Pallanti schreef eerder een boek over de Mona Lisa, het beroemdste schilderij van Da Vinci dat in het Louvre in Parijs hangt. De twee zeggen dankzij onderzoek in financiële archieven de moeder te hebben gevonden over wie niet veel meer bekend was dan dat ze Caterina heette en een boerin of een slaaf zou zijn geweest.

  De vader van het onwettige kind was al wel bekend. In hun boek stellen Kemp en Pallanti ook dat toeristen naar het verkeerde geboortehuis van Da Vinci gaan. Dat zou niet Casa Natale di Leonardo n Anchiano zijn, maar het huis van zijn grootvader van vaderskant in de plaats Vinci, op een paar kilometer afstand.

 4. Drake en Beyonce grote winnaars BMA's

  De Canadese rapper Drake heeft het record verbroken van het hoogste aantal gewonnen Billboard Music Awards tijdens een enkele prijsuitreiking. Drake won dertien awards. Een meer dan de vorige recordhouder Adele, die in 2012 twaalf awards mee naar huis mocht nemen.

  Drake, bekend van onder meer Hotline Bling en One Dance, won onder andere de prijzen voor de beste artiest, beste mannelijke artiest, beste Billboard 200-artiest en beste rapper. Hij trad ook op tijdens de show, die plaatsvond in de Amerikaanse stad Las Vegas. Drake zong het nummer Gyalchester vanaf een podium midden in de beroemde fontein van het Bellagiohotel.

  Naast Drake viel ook Beyoncé, die vanwege haar zwangerschap niet aanwezig was, flink in de prijzen. Ze kreeg onder andere de onderscheiding voor beste vrouwelijke artiest, beste R&B-artiest en beste tourende muzikant. De band Twenty One Pilots won de prijs voor de beste band van het jaar.

  Tijdens de door rapper Ludacris en actrice Vanessa Hudgens gepresenteerde show rond de Billboard Music Awards traden diverse artiesten op. Veel toeschouwers keken vooral uit naar het optreden van de inmiddels 71-jarige Cher, die haar hitnummers Believe en If I Could Turn Back Time zong. Céline Dion vertolkte haar wereldberoemde liedje My Heart Will Go On uit de filmklassieker Titanic. Dit jaar wordt het 20-jarige jubileum van de bioscoophit gevierd. Dion ontving van het publiek een staande ovatie en was zichtbaar geroerd.

 5. Rechter wijst zes erfgenamen Prince aan

  Een Amerikaanse rechtbank heeft vrijdag zes personen erkend als officieel erfgenaam van de in 2016 overleden artiest Prince. Het gaat om zijn zus Tyka Nelson en vijf halfbroers- en zussen van de Purple Rain-zanger.

  De zanger stierf plotseling in april vorig jaar. Hij liet geen testament na. Na zijn dood beweerden wel 45 mensen familie te zijn van Prince en dus aanspraak te kunnen maken op zijn fortuin, dat op mimimaal 200 miljoen dollar wordt geschat. De rechter heeft gezegd dat de bezittingen van Prince niet zullen worden verdeeld zonder een rechterlijke beslissing.

  De advocaten van Tyka Nelson en de vijf anderen hadden er bij de rechtbank op aangedrongen haast te maken, omdat alle vertraging kostenverhogend is en belemmerend werkt bij het verdelen van de erfenis. Hoeveel de nalatenschap van Prince precies waard is, is niet duidelijk. De waarde van zijn onroerend goed wordt geschat op 25 miljoen dollar. Daarnaast behoren ook de rechten op zijn liedjes tot de erfenis.

 6. Cabaretiers geven live commentaar

  Ondanks ervaren cast is Pilp Fuction rommelig en zelden grappig

  Loes Luca, Ilke Paddenburg, de cabaretiers van Niet Uit Het Raam, en regisseur Jakop Ahlbom draaien films door de gehaktmolen. Ondanks de ervaren cast is het resultaat rommelig en zelden echt grappig. Lees hier de volledige recensie van Volkskrant-recensent Joris Henquet.

  Kunstliefhebbers met een Ajaxhart staan veelal in dubio. Gaan ze op donderdag 24 mei gewoon met hun gekochte kaartje naar de geplande theatervoorstelling of het muziekconcert? Of kiezen ze alsnog voor de kroeg om naar de Europa Leaguefinale tussen Ajax en Manchester United te kijken?

  Maar ook artiesten hebben het natuurlijk zwaar bij het onverwachte Europese voetbalsucces van Ajax. Neem zangeres Anouk, die niet bepaald blij zal zijn met de berichten dat honderden fans proberen hun kaartje voor haar optreden in de Ziggo Dome te dumpen via Ticketswap. Een staanplaats voor het uitverkochte concert kun je al krijgen voor iets meer dan 30 euro. Normaal kost dat vijf tientjes.

  Dat gaat ons niet overkomen, moeten cabaretiers Viggo Waas, Peter Heerschop en Raoul Heertje hebben gedacht. Ze spelen op de avond van de finale de voorstelling Pilp Fuction in het Theater DeLaMar. En niks ergers dan een half lege zaal. Helemaal als je voorstelling toch al geen lovende kritieken krijgt en door Volkskrantrecensent Joris Henquet wordt beoordeeld als ‘rommelig en zelden grappig’.

  Dus hebben Heerschop, Waas en Heertje bedacht dat ze hun optreden op 24 mei 45 minuten eerder laten beginnen om daarna de wedstrijd tussen Ajax en Manchester United live van commentaar te kunnen voorzien.

  De drie cabaretiers zijn groot Ajaxfans. Waas voetbalde zelfs tot zijn 24ste bij de Amsterdamse voetbalclub. Maar er blijkt nog een reden waarom Waas en Heerschop hun podium in het Theater DeLaMar gebruiken om naar voetbal te kijken. Tijdens de Champions League-finale van 1995 traden de cabaretiers met Joep van Deudekom op in Enschede. ‘Voor een tamelijk lege zaal’, vertelde Heerschop ooit in de Volkskrant met spijt.

  Waarom? Hun geliefde Ajax won destijds met 1-0 van het grote AC Milan. Dankzij het gouden puntertje van Patrick Kluivert.

 7. Twin Peaks bij Videoland

  Lynch zou Lynch niet zijn als hij niet ook vragen onbeantwoord laat

  Op het Rotterdamse filmfestival, begin dit jaar, was een fascinerende documentaire te zien dat meer toonde dan we tot nu toe wisten van de enigmatische cultregisseur David Lynch (Twin Peaks).

  Het nieuwe seizoen van Twin Peaks, de legendarische televisieserie uit de jaren negentig, wordt in Nederland door Videoland uitgezonden. Klanten kunnen de serie vanaf 22 mei bekijken, slechts enkele uren na de première in de Verenigde Staten.

  De nieuwe reeks bestaat uit achttien afleveringen en gaat verder 25 jaar nadat de inwoners van het eigenaardig dorpje Twin Peaks werden opgeschrikt door de moord op homecoming queen Laura Palmer.

  De bedenkers van de serie, David Lynch en Mark Frost, zijn weer bij het vervolg betrokken. Over de inhoud van de nieuwe serie is weinig bekend. Wel dat Kyle MacLachlan terugkeert in zijn rol van FBI Agent Dale Cooper. Ook Mädchen Amick, Dana Ashbrook, David Duchovny, Sherilyn Fenn, Miguel Ferrer, James Marshall, Ray Wise en David Lynch zijn weer te zien in Twin Peaks (inwonersaantal 51,201).

  Daarnaast zullen een aantal nieuwe gezichten hun opwachting maken: Monica Bellucci, Naomi Watts, Laura Dern, Tim Roth, Jim Belushi en anderen zijn toegevoegd aan de cast.

 8. Buruma hoofdredacteur New York Review

  Ian Buruma wordt hoofdredacteur van The New York Review of Books. De van origine Nederlandse sinoloog, essayist, reisschrijver, romancier en hoogleraar volgt Robert B. Silver op, die onlangs overleed. Het blad maakte de benoeming donderdag bekend.

  Buruma (65) levert al sinds 1985 bijdragen aan het gezaghebbende magazine, dat om de week verschijnt. Andere gerenommeerde namen die voor het blad schrijven over fictie, kunst, politiek, wetenschap en geschiedenis zijn Susan Sontag, Norman Mailer, Gore Vidal en - meer recent - Joan Didion, Zadie Smith en Darryl Pinckney.

  Buruma is sinds 2003 hoogleraar democratie, mensenrechten en journalistiek aan het Bard College in New York. In 2004 kreeg hij een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef in 2006 het boek Moord in Amsterdam, over de moord op Theo van Gogh en de grenzen van de tolerantie. In 2008 won Buruma de Erasmusprijs, een prijs van 150 duizend euro voor mensen die een voor Europa belangrijke bijdrage hebben geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk terrein.

 9. Nederlandse fotografe wint grote prijs

  De Nederlandse fotografe Dana Lixenberg heeft de Deutsche Börse fotografieprijs gewonnen, een grote internationale onderscheiding. Ze won de prijs voor haar project Imperial Courts, waarvoor ze al ruim twintig jaar de bewoners van een van de beruchtste wijken van Los Angeles fotografeert.

  Lixenberg bezocht South Central voor het eerst in 1992, na de Rodney King-rellen die door de straten van Watts golfden. Dat eerste bezoek maakte een diepe indruk en gaf Lixenberg het idee voor een fotoproject dat beslissend zou zijn voor haar carrière en tot een levenslange band met de mensen uit de buurt zou leiden.

 10. Bas Heijne ontvangt P.C. Hooftprijs

  Publicist Bas Heijne doet zijn lenzen uit om zijn bedankspeech op te lezen nadat hij de P.C. Hooftprijs in ontvangst heeft genomen. Hij ziet de prijs ‘als een steunbetuiging voor mijn soort essayistiek; persoonlijk, maar ook beschouwend, kunst, filosofie en politiek met elkaar verbindend, een essayistiek die de wereld met open armen tegemoet treedt. Maar, laat ik daar rond voor uitkomen, het voelt ook gewoon als een grote eer.'