Cultuurblog - Schrijver van 'Zen en de Kunst van het Motoronderhoud' overleden

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Schrijver Robert M. Pirsig overleden

  Robert M. Pirsig, de auteur van de invloedrijke, filosofische roman Zen en de Kunst van het Motoronderhoud is maandag in zijn huis in de Amerikaanse staat Maine overleden. Hij was 88 jaar oud.

  Pirsigs beroemdste boek verscheen in 1974, nadat het door meer dan honderd uitgevers was geweigerd, en werd wereldwijd een bestseller. 'Zen' is de doorwrochte weerslag van een roadtrip die hij als vader met zijn zoon op een motor maakte door het westen van de Verenigde Staten. Terloops komt ook de periode aan de orde dat bij de schrijver de diagnose schizofrenie werd gesteld.

  Pirsig was hoogbegaafd en op zijn 15de al klaar met de middelbare school. Hij zei dat de hoofdpersoon van zijn boek 'op pad ging om het conflict op te lossen tussen klassieke waarden die machinerie zoals de motorfiets opleverden en de romantische waarden, zoals de schoonheid ervaren van een landweg'.

 2. Amerikaanse prinses wordt tv-serie

  Joop van den Ende heeft de rechten gekocht van de bestseller De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl. Van den Ende is van plan een internationale televisieserie van het verhaal te maken. Dat meldt Stage Entertainment maandag.

  De Amerikaanse prinses gaat over het turbulente leven van de Amerikaanse Allene Tew (1872-1955). Tew, die vijf keer getrouwd was, onder meer met een Duitse prins en met een Russische graaf, was er medeverantwoordelijk voor dat prins Bernhard trouwde met prinses Juliana. Ze is de peetmoeder van prinses Beatrix.

  ‘Toen ik De Amerikaanse prinses afgelopen zomervakantie las, werd ik getroffen door het beeld dat Annejet van der Zijl schetst van een bijzondere, zelfstandige vrouw die sterk verschillende levens leidde in Amerika en Europa’, aldus Van den Ende. ‘Het werd zo spannend verteld dat ik al lezend een grote internationale televisieserie voor me zag.’ Van der Zijl blijft bij het project betrokken. ‘Ik ben ongelooflijk trots dat Joop van den Ende mijn verhaal over Allene Tew heeft uitgekozen voor een bewerking in nieuwe beelden en verheug me op onze eerste werksessies’, aldus de schrijver van onder meer Sonny Boy en Bernhard, een verborgen geschiedenis.

  Van De Amerikaanse prinses zijn sinds eind 2015 al bijna 200 duizend exemplaren verkocht.

 3. Bananarama maakt comeback

  De Britse meidenband Bananarama heeft een comeback aangekondigd. Vijftien jaar nadat zangeressen Keren Woodward, Sara Dillen en Siobhan Fahey voor het laatst samen op een podium stonden, gaan ze komend najaar een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk geven tijdens een reünietournee.

  Wat Destiny’s Child was voor de zeroes en de Spice Girls voor de nineties, was Bananarama voor de jaren tachtig: de populairste en best verkopende meidenband ter wereld. De zangeressen van Bananarama hadden hits met nummers als Love in the first degree, Robert De Niro's Waiting en de popklassiekers Cruel Summer en Venus (een remake van het bekende liedje van de Haagse band Shocking Blue).

  Naast hun vrolijke popliedjes wisten Woodward, Dillen en Fahey ook uit te groeien tot ware stijliconen van de late punkperiode. Tienduizenden meiden wereldwijd kopieerden midden jaren tachtig hun uiterlijk van onverzorgde haren, versleten T-shirts en oude spijkerbroeken. Toenemende interne spanningen en onenigheid over de muzikale koers leidden er uiteindelijk toe dat Fahey in 1988 Bananarama zou verlaten.

  Woodward en Dillen vonden in Jacquie O'Sullivan een vervangster, scoorden nog enkele bescheiden hits en traden nadien regelmatig op als duo. Fans van Bananarama hoopten jarenlang op een reünie van het oorspronkelijke trio zangeressen. Maar waar Beyoncé, Kelly Rowland en Michelle Williams nog eenmaal als Destiny’s Child schitterden tijdens de Superbowl in 2013 en Ginger, Baby, Scary, Posh en Sporty als de Spice Girls bijeenkwamen tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen van Londen 2012, bleef het stil rond Bananarama.

  Na de breuk eind jaren tachtig zou het nog ruim een decennium duren voordat de drie zangeressen van Bananarama überhaupt met elkaar wensten af te spreken. Een slechts eenmalig optreden was er in 2002, tijdens de twintigste verjaardag van de Londense nachtclub G-A-Y. Maar de conflicten lijken nu definitief achter de rug te zijn. 12 november begint in het Schotse Glasgow hun reünietournee.

 4. Actrice Erin Moran overleden

  De Amerikaanse actrice Erin Moran is op 56-jarige leeftijd overleden. Moran werd bekend door haar rol als Joanie Cunningham, de zus van hoofdfiguur Richie (de latere regisseur Ron Howard) in de populaire televisieserie Happy Days uit de jaren zeventig.

  Moran begon haar carrière op 6-jarige leeftijd als Jenny Jones in de tv-serie Daktari, over een dierenarts in Afrika. Op haar dertiende werd ze gecast als Joanie Cunningham in Happy Days. Ze was nog te zien in de spin-offserie Joanie Loves Chachi, in The Waltons en Murder, She Wrote.

  Na het beëindigen van haar acteercarrière in de jaren tachtig raakte de actrice aan lager wal. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

 5. Tekeningen Picasso geveild

  Het lijken een paar simpele krabbels, maar het zijn wel degelijk tekeningen van Pablo Picasso. Op donderdag 18 mei veilt Vendu Notarishuis in Rotterdam enkele figuurtjes die de beroemde Spaanse kunstenaar maakte op de voorpagina van de socialistische arbeiderskrant Treball. Een van de krabbels is overigens niet veel meer dan een ingekleurd portretje van Sovjetleider Stalin.

  Picasso maakte de tekeningen voor de Nederlandse Fred Schoonenberg, die destijds als journalist verslag deed van de burgeroorlog in Spanje (1936-’39). Een van de tekeningen dateert van de dag na het bombardement door de Duitse luchtmacht van het Spaans stadje Guernica op 26 april 1937. Picasso was woest over het eerste bombardement op burgers in Europa. Het drama leidde later tot een van zijn beroemdste schilderijen, dat in het Reina Sofia museum van Madrid nog dagelijks honderden bezoekers trekt.

  Vendu Notarishuis verwacht voor Picasso’s Guernica-tekening een bedrag tussen de 2- en 4.000 euro en minstens 1.000 euro voor de andere krabbels. De tekeningen zijn ingebracht door een particulier.

 6. The X-Files keert terug

  Miniserie

  'De reanimatie van de ooit zo populaire spannende serie X-Files valt erg tegen. Om ook nieuwe kijkers te trekken zal men met een beter verhaal moeten komen', schreef de recensent van De Volkskrant over de zes recente afleveringen van The X-Files.

  Er komt een elfde seizoen van sciencefictionserie The X-Files. De Amerikaanse televisiezender heeft volgens The Hollywood Reporter tien aflevering besteld. Hoofdrolspelers David Duchovny en Gillian Anderson keren beide terug in de rollen van FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully.

  Duchovny en Anderson speelden van 1993 tot 2002 het duo Mulder en Scully, dat onverklaarbare gebeurtenissen onderzocht. De aanwezigheid van buitenaards leven en een plot om die informatie achter te houden, was een rode draad in de serie. In januari 2016 keerde de show, die inmiddels een cultstatus verworven had, na 14 jaar terug op televisie in de vorm van een miniserie met zes afleveringen.

  Aangezien de miniserie erg goed bekeken en gewaardeerd werd, is een nieuw seizoen besteld, aldus een verklaring van de zender. De opnames beginnen deze zomer al.

  Meerdere series die al langere tijd voorbij waren, kregen de afgelopen jaren een nieuwe kans. Netflix blies de jaren negentig-sitcom Full House nieuw leven in en gaf ook The Gilmore Girls een staartje middels een miniserie. Showtime waagde zich aan een derde seizoen van David Lynch' Twin Peaks. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van die serie is in mei te zien.

 7. Wilfried de Jong interviewt de koning

  Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag zenden NOS en RTL aan de vooravond van Koningsdag een interview uit met koning Willem-Alexander. De koning blikt aan de hand van historische televisiefragmenten met journalist en televisiemaker Wilfried de Jong terug op zijn leven en belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar.

  Willem-Alexander praat onder meer over zijn jeugd op kasteel Drakensteyn en zijn band met Nelson Mandela, maar ook over het verlies van zijn broer Friso en over de vliegramp met MH17.

  Het interview is opgenomen bij de koning thuis, op de Eikenhorst in Wassenaar, en wordt op woensdag 26 april uitgezonden om half 9 op NPO 1 en RTL 4.

 8. LA en Miami eren Oscar-winnaars

  Popcorn in plaats van prozac

  Moonlight, Lion en La La Land blijken prima therapie. Popcorn in plaats van prozac, dus.

  Het zijn de meest gelauwerde en ook meest besproken films van de afgelopen maanden: La La Land en Moonlight. Niet in de laatste plaats vanwege de historische blunder bij de uitreiking van de Oscars waarbij La La Land per vergissing tot beste film werd uitgeroepen, maar de hoofdprijs uiteindelijk aan Moonlight moest laten.

  Her en der draaien beide kaskrakers nog in de bioscopen, klinkt de aanstekelijke muziek van beide rolprenten uit speakerboxen en maken filmfans zich op voor de komende release van beide Oscarwinnaars op dvd en Blu-ray. Tot zover niks geks aan de hand. Maar nu hebben Los Angeles en Miami, de twee Amerikaanse steden die het decor vormden voor de feelgood musical en het drama rond de zwarte jongeman Chiron, besloten La La La Land en Moonlight op een wel hele speciale manier in het zonnetje te zetten.

  Burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles heeft bekendgemaakt dat 25 april is uitgeroepen tot La La Land-dag in zijn stad. Een jazzband, acrobaten, toespraken, de aanwezigheid van regisseur Damien Chazelle en natuurlijk een medley uit de muziekfilm met Ryan Gosling en Emma Stone zullen de feestelijke dag extra luister bijzetten.

  In Miami is weer besloten een lange straat te vernoemen naar Moonlight. Binnenkort zal als eerbetoon aan de film van regisseur Barry Jenkins de Moonlight Way de binnenstad van Miami doorkruisen. Volgens Audrey Edmonson van het gemeentebestuur van de bekende stad in Florida is het toewijzen van de naam van de Oscar-winnaar een signaal naar alle kinderen die in de achterstandswijken van Miami wonen en er steevast te horen krijgen dat ze nooit iets zullen bereiken.

  ‘Moonlight laat zien dat het niet uitmaakt hoe je bent opgevoed of waar je bent opgegroeid, je kan altijd iemand worden’, aldus Edmonson.

 9. Toch geen nieuwe plaat Prince

  Er komt vrijdag toch geen nieuwe muziek uit van Prince. Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse stad Minneapolis bepaald. Op de eerste sterfdag van Prince zou de EP Deliverance uitkomen, samengesteld en gemixt door Prince' vaste studiopartner George Ian Boxill. Zij namen de nummers op tussen 2006 en 2008.

  De rechter heeft nu bepaald dat Boxill geen rechten heeft om de muziek uit te brengen voor publiek. Hij refereerde hierbij aan een vertrouwelijke overeenkomst getekend door Boxill en Prince in 2006. Hierin staat dat alle opnames exclusief eigendom van Prince blijven en dat zijn vaste studiopartner er nooit iets mee zou mogen doen.

  De erven van de overleden popster stapten deze week naar de rechter om te voorkomen dat Boxill ongevraagd nummers uit zou brengen. Hij moet nu alle opnames overdragen aan de nabestaanden van Prince. Het verbod van de rechtbank geldt tot 3 mei, daarna wordt de kwestie opnieuw behandeld.

  Deze week was het titelnummer Deliverance al beschikbaar via iTunes en Apple Music, maar het nummer is inmiddels verwijderd. Wereldwijd hadden duizenden fans van Prince al vooraf ingetekend voor de te verschijnen EP Deliverance.

 10. Nieuwe muziek Prince op sterfdag

  Op de eerste sterfdag van Prince aanstaande vrijdag, komt er een album uit met 'nieuwe' muziek van de zanger. Op Deliverance staat een nummer met die naam, een vierdelige medley en een remix van een van de delen daarvan. Het titelnummer is nu al beschikbaar via iTunes en Apple Music.

  De niet eerder uitgebrachte muziek werd samengesteld en gemixt door Prince' vaste studiopartner Ian Boxill. 'Ik geloof dat Deliverance actueel is met alles wat er nu in de wereld gebeurt en zijn eerste sterfdag. Ik hoop dat als mensen Prince deze nummer horen zingen, het ze troost zal bieden', verklaarde hij.

  Al sinds zijn dood is er getouwtrek om de muzikale nalatenschap van Prince. Jay-Z streamingservice Tidal beweert een mondelinge overeenkomst te hebben gesloten met de zanger, maar zijn nabestaanden spreken dat tegen. Zij sloten een miljoenendeal met platenlabel Universal, maar volgens Variety zou dat bedrijf nu weer onder de afspraken uit willen, omdat nog steeds niet duidelijk is wie eigenaar is van de rechten van de muziek.

  Boxill claimt dat de rechten van het werk dat deze week uitkomt bij hem liggen. Hij besloot naar eigen zeggen het zonder tussenkomst van een platenmaatschappij uit te brengen omdat dat een wens van de zanger was. 'Prince vertelde me ooit dat hij er 's avonds in bed over lag te denken hoe hij de grote labels kon omzeilen en zijn muziek direct bij het publiek kon neerleggen. Toen we besloten hoe we dit belangrijke werk zouden uitbrengen, hebben we ervoor gekozen dat onafhankelijk te doen, want dat is hoe Prince het had gewild.'