Cultuurblog - Antiheld Guust Flater viert 60ste verjaardag met nieuw stripalbum

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nieuwe Guust Flater

  Ik was verliefd op Guust Flater

  Je kunt verliefd worden op een stripfiguur en als kind was ik het op Guust Flater. Die opkruipende groene coltrui alleen al met dat strookje van zijn hemd, en dan zijn dunne, blote rug eronder! Dat lieve, slome hoofd met die zwarte ragebol! Die afgetrapte espadrilles aan zijn grote voeten! Ontzettend cool vond ik hem, alleen wist ik toen nog niet dat dat zo heette. Lees hier de volledige column terug van Sylvia Witteman.

  Stripfiguur Guust Flater bestaat dinsdag zestig jaar. Om dat te vieren brengt uitgeverij Dupuis op 1 maart het nieuwe album 'Flaters verjaardag' uit. Hierin staan de zestig populairste en onvergetelijkste grappen van de onhandige postsorteerder. Het vorige album van antiheld Guust Flater verscheen in 1996, een jaar voor het overlijden van de Belgische tekenaar André Franquin.

  Guust Flatern zag in februari 1957 het levenslicht in stripblad Robbedoes (Franse naam Spirou). Het leek tekenaar Franquin destijds een leuk idee een strippersonage te bedenken die 'geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit'. Franquin, die ook mee tekende aan de strips Marsupilami als ook Robbedoes en Kwabbernoot, kwam op de proppen met Guust Flater, die zijn dagen op de redactie van het stripblad Robbedoes doorbrengt met slapen, het eten van wonderlijke voedselcombinaties of het sleutelen aan onzinnige uitvindingen.

  Daarbij gaat het nogal eens mis. Tot leed en ergernis van zijn collega’s die echter nooit lang boos kunnen blijven op de sympathieke antiheld. Van Guust Flater zijn in de loop der jaren 30 miljoen albums verkocht. Vanaf juni zullen de 22 eerder verschenen stripalbums van Guust Flater in een nieuwe hardcover versie worden heruitgebracht. Daarnaast krijgt dit populaire stripfiguur dit jaar een eigen postzegel en een munt ter waarde van 5 euro.

  Guust Flater werd vertaald van het Catalaans tot het Esperanto en van het Turks tot het Zweeds. Behalve in België en Nederland is hij vooral populair in Frankrijk. Daar is hij bekend onder de naam Gaston Lagaffe. In de bibliotheek van het Centre Pompidou in Parijs loopt tot en met 10 april nog een tentoonstelling over de onhandige postsorteerder. Daarnaast beginnen binnenkort de opnames van een Franse film over Guust Flater. Eerder maakten de Fransen al een animatieserie van 78 afleveringen over Franquins strippersonage.

 2. Moonlight grote winnaar Spirit Awards

  Een dag voor de Oscar-uitreiking werd in de Amerikaanse staat Californië al een voorproefje genomen op het prijzenfestival. Zaterdagnacht werden de Spirit Awards uitgereikt voor beste onafhankelijke film, en daarbij was Moonlight de grote winnaar.

  De Amerikaanse arthousefilm won zes Spirit Awards, waaronder de felbegeerde voor beste film. Isabelle Huppert won de prijs voor beste actrice voor haar rol in de Franstalige film Elle, van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. ‘Ik heb in zoveel onafhankelijke films gewerkt en ik denk dat onafhankelijkheid ervoor zorgt dat kunst wint’, aldus Huppert. De Franse actrice won eerder een Golden Globe en is genomineerd voor een Oscar.

  De toespraken bij de Spirit-uitreiking waren al flink politiek getint, tegen president Donald Trump. De verwachting is dat de Oscar-uitreiking ook een politiek beladen avond wordt. Grote films die zondagnacht kans maken op een Oscar kwamen niet in aanmerking voor een Spirit omdat het geen onafhankelijke films zijn. Zondagnacht wordt duidelijk of Moonlight Oscars wint in een van de acht genomineerde categorieën. De afgelopen jaren waren Spotlight, Birdman en 12 Years a Slave grote winnaars bij de Spirit Awards.

 3. Elle wint César

  Elle van Paul Verhoeven is verkozen tot beste Franse film van het jaar. De film, waarin Isabelle Huppert de hoofdrol speelt, kreeg de César voor beste film. In totaal was Elle genomineerd in elf categorieën. Huppert werd door de jury van de 'Franse Oscars' verkozen tot beste actrice.

  Het was voor Huppert de tweede maal dat zij het beeldje won. De 63-jarige actrice, die in Elle een vrouw speelt die achter haar verkrachter aan gaat, was voor de zestiende keer genomineerd.

  Bij de Golden Globes begin dit jaar viel Elle ook al in de prijzen: Huppert kreeg een prijs voor haar spel en Verhoeven nam het beeldje voor beste buitenlandse film in ontvangst. Begin februari volgde succes in Spanje: daar werd de film onderscheiden met een Goya voor beste Europese film. De Goyas zijn de belangrijkste Spaanse filmprijzen.

  De Césars werden dit jaar voor de 42ste keer uitgereikt en gelden als de meest prestigieuze filmprijs van Frankrijk. Elle was de inzending van Frankrijk voor de Oscars, die dit weekend worden uitgereikt in Los Angeles, maar werd niet genomineerd.

 4. Genomineerden Fotoboekenprijs 2017

  De 15 mooiste fotoboeken van 2016 volgens de Volkskrant

  Dit zijn ze: de beste vijftien Nederlandse fotoboeken van 2016 volgens de Volkskrant. Het is nadrukkelijk géén top 15.

  Vijf boeken zijn genomineerd voor de vijfduizend euro grote Fotoboekenprijs 2017. Uit 185 Nederlandse inzendingen koos de jury onder voorzitterschap van fotoboekenkenner Edie Peters Dana Lixenberg met Imperial Courts, Bob Siers’ XXX, Mariken Wessels met Taking Off. Henry My Neighbour, Hanne van der Woude met Vivace en Xiaoxiao Xu met Aeronautics in the Backyard. Belangrijke criteria bij de nominaties zijn kwaliteit van de foto’s, vormgeving en relevantie.

  De winnaar wordt bekend gemaakt op het FotoFestival Naarden, dat in mei en juni wordt gehouden. De prijs is de opvolger van de Foto Kees Schererprijs, die in 2015 laatstelijk werd toegekend.

 5. Beeldhouwer Koenig overleden

  Een van de belangrijkste naoorlogse beeldhouwers van Duitsland, Fritz Koenig, is overleden. Hij stierf op 92-jarige leeftijd in zijn woning in het Beierse Landshut. Het werk van Koenig wordt gekenmerkt door geometrische, vooral abstracte figuren.

  Een van zijn bekendste werken is het bolvormige kunstwerk The Sphere (ook wel Kugelkaryatide N.Y. geheten). Deze stond tot de terreuraanslag van 11 september 2001 tussen de twee torens van het World Trade Center. Het kunstwerk overleefde als door een wonder de aanslag, maar raakte wel beschadigd. Als aandenken aan terreur werd The Sphere neergezet in het New Yorkse Battery Park.

  Andere bekende werken van Koenig zijn het monument voor de Bondsrepubliek Duitsland in voormalig concentratiekamp Mauthausen en het monument voor de slachtoffers van de aanval en gijzeling van de Israëlische sportdelegatie tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. Meer werken van Koenig zijn te vinden voor de Duitse ambassade in Madrid, voor het Bellevue-paleis in Berlijn en op de Mariaplaats in Utrecht. Daar staat in een parkje de ‘steenroos’ – officieel Großes Sitzlandschaft geheten.

  In 2010 besloot Koenig zich terug te trekken uit het publieke leven. Aanleiding was de dood van zijn echtgenote Maria, met wie hij in 1993 het grootste deel van zijn kunstwerken doneerde aan het beeldhouwmuseum van Landshut.

 6. Katy Perry en haar skeletten

  Wat valt er te leren van dankwoord koningin Streep?

  Bij de Golden Globes deed Meryl Streep voor hoe je dat doet, speechen over Trump. Wat kunnen haar collega's ervan leren? De Volkskrant laat wetenschappers en experts aan het woord over de methode-Streep.

  Een mooi eerbetoon aan de overleden zanger George Michael door zijn voormalige bandleden van Wham. David Bowie die twee postume Brit Awards kreeg, waaronder die voor beste album (Blackstar) – prijzen die de zanger bij leven nooit heeft mogen krijgen. En een totale afwezigheid aan politiek getinte boodschappen bij de diverse dankwoorden van artiesten bij het in ontvangst nemen van de belangrijkste Britse muziekprijzen.

  Geen sneer naar Donald Trump of de Brexit. Het was de voorbije weken nog niet voorgekomen bij de verschillende uitreikingen van film- en muziekprijzen. Of het nou de Golden Globes, de Bafta’s of de Grammy’s betrof, er was altijd wel een acteur of muzikant die het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Trump of het Britse vertrek uit aan de Europese Unie aan de kaak stelde. Vaak gebeurde dat in harde bewoordingen, soms in een subtiele en pijnlijk rake toespraak.

  Neem Meryl Streep die het over een zekere 'presidentiële bullebak' had zonder daarbij zijn naam te noemen. Nu al wordt reikhalzend uitgekeken naar haar dankwoord mocht zij haar Oscar-nominatie verzilveren bij de uitreiking van de Oscars aankomende zondag. En wat doen andere acteurs en actrices nu zelfs de bekende auteur John Irving in zijn gastcolumn in The Hollywood Reporter.winnaars van de belangrijkste filmprijzen heeft opgeroepen een politiek statement te maken in hun speech?

  Des te opmerkelijker dus dat er bij de Brit Awards woensdagavond geen politiek getinte boodschappen te horen waren. Betekent dit dat er helemaal geen knipoog naar de actualiteit was in de 02 Arena in Londen? Jazeker, met dank aan zangeres Katy Perry, die er haar nieuwe single Chained To The Rhythm kwam zingen. Een überpoppy, haast jarentachtig-liedje waarin de Amerikaanse zangeres ons oproept even de huidige ellende te vergeten, te blijven dansen en iets moois van het leven te maken.

  Tijdens haar optreden werd Katy Perry op het podium van de O2 Arena begeleid door enorme skeletten, van wie de één een donker pak en rode stropdas droeg en de ander een rode jurk. En laat dat nou net de kleding zijn die de Amerikaanse president en de Britse premier Theresa May droegen toen beide regeringsleiders elkaar recent ontmoetten in Washington.

  Van Katy Perry is bekend dat zij Hillary Clinton een warm hart toedraagt en een hekel heeft aan Trump. Op de Britse premier May kwam de laatste weken veel kritiek, omdat zij niet openlijk afstand nam van het omstreden inreisverbod dat door de Amerikaanse president werd ingesteld. Ook haar voorgenomen plan om Trump in Londen te ontvangen heeft tot grote protesten onder de Britten geleid.

  Op social media reageerden veel Britten en fans van de populaire zangeres van hits als Dark Horse en Firework positief op haar statement. Toch was niet iedereen even blij met de skeletten: Alec Shelbrooke, een partijgenoot van premier May bij de Britse Conservatieven, liet weten ‘de arrogantie niet te kunnen waarderen van een linksig type die geen idee heeft van wat er gebeurt in de wereld’.

 7. Bowie wint postuum Brit Award

  Ruim een jaar na zijn dood wint David Bowie alsnog twee van de belangrijkste muziekprijzen van Groot-Brittannië. Op de Brit Awards kreeg hij de prijs voor beste mannelijke soloartiest én voor beste album (Blackstar).

  Aan Michael C. Hall de eer om de awards in ontvangst te nemen. De Amerikaanse acteur speelt de hoofdrol in de musical Lazarus, geschreven en gearrangeerd door Bowie en toneelschrijver Enda Walsh. 'Als David Bowie hier vanavond had kunnen zijn, dan was hij er waarschijnlijk niet geweest', zei Hall, die zei vereerd te zijn de prijzen in ontvangst te nemen. Andere kanshebbers waren onder meer Craig David en Kano.

  In januari 2016 verscheen Bowies afscheidsplaat, Blackstar. Dat het zijn afscheidsplaat was bleek twee dagen na de release, toen het Britse popicoon overleed. Zijn naderende dood had Bowie min of meer aangekondigd in een van de liedjes: Lazarus.

 8. Ismo veroordeeld voor beledigende rap

  Rapper Ismo uit Breda heeft zich volgens het gerechtshof in Den Bosch toch schuldig gemaakt aan het beledigen van joden en homoseksuelen. In eerste aanleg werd Ismo nog vrijgesproken, omdat zijn uitingen volgens de rechtbank in Breda binnen de vrijheid van meningsuiting vielen.

  In hoger beroep werd Ismo dinsdag toch veroordeeld tot een geldboete van 1500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. In zijn nummer Eenmans kwamen twee passages voor die volgens justitie discriminerend zijn: 'Flikkers geef ik geen hand' en 'Ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi's'.

  Het hof vindt dat Ismo zijn vrijheid van artistieke expressie heeft misbruikt om beledigingen te uiten. De rapper had zelf aangevoerd dat hij met 'flikkers' geen homo's bedoelde, maar dat vinden de rechters niet aannemelijk.

  Dat grove bewoordingen bij het muziekgenre horen, rechtvaardigt de beledigingen volgens het hof niet. Als er geen cassatie komt in de zaak, moet Ismo de videoclip van het nummer van zijn YouTube-account verwijderen.

 9. Jan Smit vierde Topper

  Jan Smit sluit zich aan bij de Toppers. De Volendamse zanger gaat vanaf mei optreden met René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom. Tijdens de concerten eind mei in de Amsterdam Arena treedt Jan Smit voor het eerst op met de Toppers.

  ‘Ik heb hier al jaren naar uitgekeken en nu is het eindelijk zover. Ik ben al aan het oefenen’, zei Jan Smit bij de bekendmaking in het tv-programma RTL Late Night. Dit jaar wordt de Volendamse zanger zogenaamd 'gedoopt' tijdens de jaarlijkse concerten van de mannengroep in de Amsterdam Arena. ‘Ik kan dit jaar een beetje inwerken’, aldus de populaire Volendamse zanger. ‘Volgend jaar ben ik eindelijk echt de vierde Topper.’

  Volgens René Froger past Jan Smit erg goed bij de Toppers. ‘Hij heeft volgens mij geen aflevering gemist. Dan krijg je een appje van hem: 'te gek vanavond'. Hij is van huis uit zo'n Toppers-fan en hij is ook te gast geweest’, zei Froger.

  Het is niet voor het eerst dat de Toppers, die in 2009 meededen aan het Eurovisie Songfestival in Moskou, een kwartet vormen. In 2010 en 20111 waren ze ook met z'n vieren, toen zowel Gerard Joling als Gordon terugkeerde en Jeroen van der Boom al deel uitmaakte van de groep. Na 2011 stapte Gordon definitief uit de Toppers.

  De Toppers treden sinds 2005 enkele keren per jaar op in de Amsterdam Arena. Op de concerten, met vooral bekende meezingers, komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers af. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei staan de Toppers weer in de Amsterdam Arena, het thema van dit jaar is Wild West, Thuis Best. De dresscode is country rood met glitters.

 10. Jazzgitarist Larry Coryell overleden

  De bekende gitarist Larry Coryell is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenlabel bekendgemaakt. Coryell was een pionier in het mengen van muziekstijlen jazz en rock. Hij kreeg daardoor de bijnaam 'the godfather of fusion'.

  De in Texas geboren Coryell verhuisde in 1965 naar New York. Hij bracht meer dan zestig solo-albums uit en werkte samen met grote namen als Miles Davis en Chet Baker. De gitarist had voor aankomende zomer nog een tournee met zijn band The Eleventh House op de planning staan. Zijn laatste album verscheen in oktober vorig jaar.

  De muzikant overleed in zijn slaap, nadat hij eerder dit weekend twee keer had opgetreden in een jazzclub in New York.