Cultuurblog - Edvard Munch's 'Meisjes op de Brug' naar privémuseum Potsdam

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Munch naar privémuseum Potsdam

  Edvard Munch’s ‘Meisjes op de Brug’, onlangs bij Sotheby’s verkocht voor 50,6 miljoen euro, wordt het topstuk van een nieuw privémuseum in het Duitse Potsdam. Hiermee komt aan het licht dat miljardair Hasso Plattner, tevens oprichter van Museum Barberini, dit werk hoogstwaarschijnlijk aankocht.

  Het werk uit 1902 toont een bijeengekropen groepje meisjes op een brug, daarachter een plattelandsdorpje. Volgens Sotheby’s is het ‘een voortzetting van Munchs verkenning naar seksuele ontluiking en sterfelijkheid’. In de tentoonstelling ‘Moderne Kunst Klassiekers’ zullen ook werken van Max Liebermann, Wassily Kandinsky, Andy Warhol en Auguste Rodin hangen. Hiermee opent Museum Barberini op 23 januari haar deuren voor het publiek. Angela Merkel en Bill Gates zullen hierbij aanwezig zijn.

  Na ‘De Schreeuw’, die 111,2 miljoen euro opbracht, is dit het op een na hoogste bedrag dat is neergelegd voor een werk van de Noorse schilder. Het museum in Potsdam, net buiten de Berlijnse stadsgrenzen, wordt gefinancierd door de stichting van Hasso Plattner. Deze medeoprichter van softwaregigant SAP is betrokken bij verschillende liefdadigheidprojecten, waaronder steun voor medisch onderzoek naar hiv/aids.

  In Potsdam huist ook particulier museum Villa Schöningen, dat zowel historische als hedendaagse kunst toont. Duitsland is met het openen van meer dan 15 nieuwe privémusea in 10 jaar internationaal koploper in de particuliere museumwereld, en telt ruim 40 private kunstmusea. Sinds 2005 zijn er wereldwijd meer dan 150 particuliere musea opgericht, die - hoewel de naam anders doet vermoeden - gewoon voor iedereen te bezoeken zijn.

  Andere privémusea die in 2017 hun deuren zullen openen zijn onder andere: Zeitz MOCAA in Kaapstad, naar Jochen Zeitz, voormalig CEO van Puma; Museum MACAN in Jakarta, van zakenman Haryanto Adikoesoemo; Hill Art Foundation van J. Tomilson Hill, vicevoorzitter van de Blackstone Group; Tank Shanghai van nachtclubeigenaar Qiao Zhibing; en een privémuseum van scheepvaartmagnaat Petter Olsen. Olsen financiert dit deels met de opbrengsten van de verkoop van ‘De Schreeuw’ in 2013.

 2. Tekenaar De Smurfen overleden

  Van Gogh en Munch, briljante gekken met een penseel

  Vincent van Gogh en Edvard Munch, twee briljante gekken met een penseel. Wat hen bindt en waarin ze verschillen.

  De tekenaar van De Smurfen, Pascal Garray, is dinsdag overleden. De Belg uit Luik werd 51 jaar. ‘Minder dan twee weken geleden kreeg hij te horen dat hij een hersentumor had, daaraan is hij gestorven’, zegt zijn marketingmanager Philippe Glorieux.

  Na zijn studies aan het Luikse Institut Saint-Luc, werkte Garray samen met Frank Pé aan de stripreeks Ragebol. In 1990 stapte hij over naar studio Peyo. Naar verluidt heeft hij er daar twee jaar over gedaan om de tekenstijl van Peyo, de geestelijke vader van De Smurfen, onder de knie te krijgen. Peyos eerste album, 'De fluit met de zes smurfen', verscheen in 1958.

  Als 28-jarige ambitieuze tekenaar werd Garray door Peyo gevraagd om de illustraties van de humoristische avonturenstrips Steven Sterk op zich te nemen. Toen Peyo in 1992 stierf, nam Garray ook het scenario voor de Steven Sterk-albums voor zijn rekening. Tegelijkertijd brak hij door als een van de belangrijkste Smurfentekenaars.

  Garray werkte aan zeventien albums van De Smurfen en zeven albums van Steven Sterk. Vlak voor zijn dood legde hij de laatste hand aan het 35ste album van De Smurfen: ‘De Smurfen en de paarse bonen’. Dat verschijnt in september. Laurence Schoukens

 3. Oudejaars met Jansen en Korthals

  Cabaretier Dolf Jansen doet dit jaar zijn traditionele oudejaarsvoorstelling samen met collega Louise Korthals. Dat heeft zijn impresariaat Bunker Theaterzaken bekendgemaakt. Het wordt de eerste keer in ruim tien jaar dat Jansen met een podiumpartner het jaar doorneemt; daarvoor stond hij bijna twee decennia in de theaters met cabaretier Hans Sibbel.

  Louise Korthals won in 2011 de Wim Sonneveldprijs. Haar debuutvoorstelling 'Vlieguur' werd direct beloond met de 'Neerlands Hoop', de prijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De gemeenschappelijke regisseur van Korthals en Jansen stelde voor om eens samen een voorstelling te gaan maken.

  ‘Louise is twintig jaar jonger dan ik, komt uit een ander milieu en is natuurlijk een vrouw. Tegelijkertijd is ook zij erg bezig met de wereld en hoe ze daar in staat, net als ik’, aldus Jansen, die afgelopen jaar voor de 25ste maal een oudejaarsvoorstelling maakte.

 4. Concerten Drake verplaatst

  De Canadese rapper Drake heeft de eerste concerten van The Boy Meets World Tour in de Ziggo Dome verplaatst. Dit maakte concertorganisator Mojo vrijdag bekend. Drake geldt als een van de grootste artiesten van dit moment en is bekend van hits als Hotline Bling, One Dance en Too Good.

  Het concert van woensdag 18 januari wordt uitgesteld naar zondag 26 februari. Het concert van vrijdag 20 januari wordt verplaatst naar donderdag 26 januari. Het derde concert dat Drake voor zaterdag 21 januari had gepland, haalt hij in op vrijdag 27 januari. De vierde show van zondag 22 januari staat nu gepland op zaterdag 28 januari.

  Daarnaast worden er twee concerten in Glasgow en één concert in Londen verplaatst. In de officiële verklaring wordt uitgelegd dat Drake zijn fans een unieke beleving wil geven. ‘Drake heeft spectaculaire nieuwe elementen aan zijn al buitengewone productie toegevoegd. Helaas is er vanwege onvoorziene productionele tegenslagen iets meer tijd nodig om dit voor elkaar te krijgen.’

 5. Nieuwe baas Victoria and Albert Museum

  Het Victoria and Albert Museum in Londen heeft een nieuwe directeur – maar niet eentje die uit de museumwereld komt. Als opvolger van Martin Roth, de ervaren Duitse museumman die uit ergernis over de uitslag van het Brexit-referendum zijn vertrek aankondigde, is Tristam Hunt benoemd. Hij is een historicus, schrijver en programmamaker, maar geniet vooral bekendheid als Labour-politicus. Sinds 2010 zit hij in het Britse Lagerhuis voor het kiesdistrict Stoke-on-Trent Central.

  De benoeming heeft tot opgetrokken wenkbrauwen geleid, omdat Hunt niet alleen geen museumervaring heeft, maar ook nog nooit aan het hoofd van een grote organisatie heeft gestaan. Anderen zien in zijn benoeming juist een goede zet om het V & A meer in het publieke debat te krijgen.

  Het V & A afficheert zich als ’s werelds grootste museum voor kunst en design en beschikt over een collectie van 2,3 miljoen objecten. De kunstinstelling trok in 2015 bijna 3,5 miljoen bezoekers, waarmee het de 5de plek inneemt op de lijst van meest bezochte musea in Londen.

 6. Disney praat met familie Fisher

  De digitale herrijzenis van overleden acteurs

  Hij is ruim twintig jaar dood. Toch is acteur Peter Cushing springlevend als schurk in de nieuwste Star Wars-film. Althans, zijn digitale evenbeeld. Hoelang nog voordat (levende) acteurs helemaal niet meer nodig zijn?

  De filmstudio achter Star Wars-films is in gesprek met de erfgenamen van de onlangs overleden actrice Carrie Fisher. Disney zou volgens de BBC toestemming nodig hebben van de familie om Fishers uiterlijk digitaal na te maken en te gebruiken in nieuwe films.

  Fisher werd beroemd als Princess Leia in de eerste drie Star Wars-films uit de jaren zeventig en tachtig. Ze keerde terug in die rol in The Force Awakens uit 2015. Na haar dood, vlak voor de jaarwisseling, moet Disney beslissen wat er met die rol gebeurt. Alhoewel Fisher de opnames voor de volgende film al had voltooid, is er waarschijnlijk sowieso digitale techniek voor nodig om de film af te maken.

  Het zal niet de eerste keer zijn dat een overleden acteur te zien is in een Star Wars-film. In Rogue One, die afgelopen december uitkwam, is de vijftien jaar geleden overleden acteur Peter Cushing te zien in zijn rol als Grand Moff Tarkin. Dat gebeurde in overleg met de familie van Cushing.

  Ook een jonge versie van Carrie Fisher komt in die film voorbij, dankzij een combinatie van een stand-in en visuele technieken.

 7. Rotjoch wint Pop Media Prijs

  'Als ze vragen naar mijn afkomst, zeg ik: Bijlmer'

  Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Presentator Rotjoch (34): 'Huisje-boompje-beestje kende ik niet.'

  Rotjoch heeft donderdag de Pop Media Prijs gewonnen voor 101Barz, het hiphop-platform van Nederland dat hij tien jaar geleden heeft opgezet. Hij kreeg de prijs, een geldbedrag van 2.500 euro, tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen.

  Rotjoch, wiens echte naam Angelo Diop is, presenteert het muziekprogramma op 101 TV, het digitale themakanaal van BNN. 101Barz heeft inmiddels al zo'n 202 miljoen views op YouTube. Volgens de jury voelt Rotjoch 'als geen ander' aan wat er binnen de Nederlandse hiphop gaande is.

  'Hij bewijst op zijn eigen zender 101Barz nu al tien jaar een uitstekende neus te hebben voor nieuw talent en zorgt er dankzij sessies ook voor dat nieuw talent de aandacht krijgt die het verdient. Ronnie Flex, Broederliefde en Sevn Alias zouden zonder Rotjoch nooit zo bekend geworden zijn als nu.'

  De Pop Media Prijs is bedoeld om popjournalistiek in de breedste zin te stimuleren. Eerdere winnaars waren onder anderen Anton Corbijn, Eric Corton en Leo Blokhuis. Naast Rotjoch waren dit jaar ook genomineerd muziekjournalist Robert van Gijssel van de Volkskrant en Arne van Terphoven, auteur van de dance-biografie Wat de fok ouwe - Het bizarre leven van DJ Dano.

 8. Boijmans herdenkt Van Golden

  Postuum Daan van Golden (1936-2017)

  Kunstenaar Daan van Golden was schilder vooral, maar ook fotograaf, collagemaker, installatie- en conceptueel kunstenaar en gold als een van de grootste Nederlandse naoorlogse kunstenaars.Lees hier het postuum van Volkskrant-redacteur Sacha Bronwasser.

  Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wijdt een tijdelijk presentatie aan Daan van Golden, die maandag overleed. Van 17 januari tot en met 19 februari is een kleine selectie uit zijn werk te zien in de Serrazaal van het museum.

  Van Golden, die ons land vertegenwoordigde op de Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië, werd donderdag geprezen door Boijmans-directeur Sjarel Ex: 'Met het overlijden van Daan van Golden verliest de Nederlandse kunstwereld een van zijn meest eigenzinnige kunstenaars, een andersdenkende, vrije en leuke man die altijd de verbinding maakte tussen mooi en aandachtig leven en mooi en aandachtig werken.'

  Museum Boijmans Van Beuningen bezit 67 werken van Van Golden.

 9. George Lucas bouwt museum in Los Angeles

  Het langverwachte museum van ‘Star Wars’-bedenker George Lucas komt in Los Angeles. De Amerikaanse regisseur verkiest LA boven San Francisco en Chicago. In het Lucas Museum of Narrative Art wil de regisseur zijn persoonlijke kunstcollectie tentoonstellen, inclusief duizenden memorabilia uit zijn Star Wars-films en Indiana Jones-films.

  Lucas loopt al bijna tien jaar rond met plannen voor zijn Museum of Narrative Art. De laatste tijd ging het vooral over de locatie waar het futuristisch ogende museum, dat 1,5 miljard dollar moet gaan kosten, zou komen. Gekozen is voor het Exposition Park in downtown LA, waar ook andere culturele trekpleisters zoals het Natural History Museum en het California Science Center staan.

  In mei 2020 moeten de eerste bezoekers verwelkomd worden.