Cultuurblog - Genomineerden voor Fotoboekenprijs 2017 bekendgemaakt

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Genomineerden Fotoboekenprijs 2017

  De 15 mooiste fotoboeken van 2016 volgens de Volkskrant

  Dit zijn ze: de beste vijftien Nederlandse fotoboeken van 2016 volgens de Volkskrant. Het is nadrukkelijk géén top 15.

  Vijf boeken zijn genomineerd voor de vijfduizend euro grote Fotoboekenprijs 2017. Uit 185 Nederlandse inzendingen koos de jury onder voorzitterschap van fotoboekenkenner Edie Peters Dana Lixenberg met Imperial Courts, Bob Siers’ XXX, Mariken Wessels met Taking Off. Henry My Neighbour, Hanne van der Woude met Vivace en Xiaoxiao Xu met Aeronautics in the Backyard. Belangrijke criteria bij de nominaties zijn kwaliteit van de foto’s, vormgeving en relevantie.

  De winnaar wordt bekend gemaakt op het FotoFestival Naarden, dat in mei en juni wordt gehouden. De prijs is de opvolger van de Foto Kees Schererprijs, die in 2015 laatstelijk werd toegekend.

 2. Beeldhouwer Koenig overleden

  Een van de belangrijkste naoorlogse beeldhouwers van Duitsland, Fritz Koenig, is overleden. Hij stierf op 92-jarige leeftijd in zijn woning in het Beierse Landshut. Het werk van Koenig wordt gekenmerkt door geometrische, vooral abstracte figuren.

  Een van zijn bekendste werken is het bolvormige kunstwerk The Sphere (ook wel Kugelkaryatide N.Y. geheten). Deze stond tot de terreuraanslag van 11 september 2001 tussen de twee torens van het World Trade Center. Het kunstwerk overleefde als door een wonder de aanslag, maar raakte wel beschadigd. Als aandenken aan terreur werd The Sphere neergezet in het New Yorkse Battery Park.

  Andere bekende werken van Koenig zijn het monument voor de Bondsrepubliek Duitsland in voormalig concentratiekamp Mauthausen en het monument voor de slachtoffers van de aanval en gijzeling van de Israëlische sportdelegatie tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. Meer werken van Koenig zijn te vinden voor de Duitse ambassade in Madrid, voor het Bellevue-paleis in Berlijn en op de Mariaplaats in Utrecht. Daar staat in een parkje de ‘steenroos’ – officieel Großes Sitzlandschaft geheten.

  In 2010 besloot Koenig zich terug te trekken uit het publieke leven. Aanleiding was de dood van zijn echtgenote Maria, met wie hij in 1993 het grootste deel van zijn kunstwerken doneerde aan het beeldhouwmuseum van Landshut.

 3. Katy Perry en haar skeletten

  Wat valt er te leren van dankwoord koningin Streep?

  Bij de Golden Globes deed Meryl Streep voor hoe je dat doet, speechen over Trump. Wat kunnen haar collega's ervan leren? De Volkskrant laat wetenschappers en experts aan het woord over de methode-Streep.

  Een mooi eerbetoon aan de overleden zanger George Michael door zijn voormalige bandleden van Wham. David Bowie die twee postume Brit Awards kreeg, waaronder die voor beste album (Blackstar) – prijzen die de zanger bij leven nooit heeft mogen krijgen. En een totale afwezigheid aan politiek getinte boodschappen bij de diverse dankwoorden van artiesten bij het in ontvangst nemen van de belangrijkste Britse muziekprijzen.

  Geen sneer naar Donald Trump of de Brexit. Het was de voorbije weken nog niet voorgekomen bij de verschillende uitreikingen van film- en muziekprijzen. Of het nou de Golden Globes, de Bafta’s of de Grammy’s betrof, er was altijd wel een acteur of muzikant die het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Trump of het Britse vertrek uit aan de Europese Unie aan de kaak stelde. Vaak gebeurde dat in harde bewoordingen, soms in een subtiele en pijnlijk rake toespraak.

  Neem Meryl Streep die het over een zekere 'presidentiële bullebak' had zonder daarbij zijn naam te noemen. Nu al wordt reikhalzend uitgekeken naar haar dankwoord mocht zij haar Oscar-nominatie verzilveren bij de uitreiking van de Oscars aankomende zondag. En wat doen andere acteurs en actrices nu zelfs de bekende auteur John Irving in zijn gastcolumn in The Hollywood Reporter.winnaars van de belangrijkste filmprijzen heeft opgeroepen een politiek statement te maken in hun speech?

  Des te opmerkelijker dus dat er bij de Brit Awards woensdagavond geen politiek getinte boodschappen te horen waren. Betekent dit dat er helemaal geen knipoog naar de actualiteit was in de 02 Arena in Londen? Jazeker, met dank aan zangeres Katy Perry, die er haar nieuwe single Chained To The Rhythm kwam zingen. Een überpoppy, haast jarentachtig-liedje waarin de Amerikaanse zangeres ons oproept even de huidige ellende te vergeten, te blijven dansen en iets moois van het leven te maken.

  Tijdens haar optreden werd Katy Perry op het podium van de O2 Arena begeleid door enorme skeletten, van wie de één een donker pak en rode stropdas droeg en de ander een rode jurk. En laat dat nou net de kleding zijn die de Amerikaanse president en de Britse premier Theresa May droegen toen beide regeringsleiders elkaar recent ontmoetten in Washington.

  Van Katy Perry is bekend dat zij Hillary Clinton een warm hart toedraagt en een hekel heeft aan Trump. Op de Britse premier May kwam de laatste weken veel kritiek, omdat zij niet openlijk afstand nam van het omstreden inreisverbod dat door de Amerikaanse president werd ingesteld. Ook haar voorgenomen plan om Trump in Londen te ontvangen heeft tot grote protesten onder de Britten geleid.

  Op social media reageerden veel Britten en fans van de populaire zangeres van hits als Dark Horse en Firework positief op haar statement. Toch was niet iedereen even blij met de skeletten: Alec Shelbrooke, een partijgenoot van premier May bij de Britse Conservatieven, liet weten ‘de arrogantie niet te kunnen waarderen van een linksig type die geen idee heeft van wat er gebeurt in de wereld’.

 4. Bowie wint postuum Brit Award

  Ruim een jaar na zijn dood wint David Bowie alsnog twee van de belangrijkste muziekprijzen van Groot-Brittannië. Op de Brit Awards kreeg hij de prijs voor beste mannelijke soloartiest én voor beste album (Blackstar).

  Aan Michael C. Hall de eer om de awards in ontvangst te nemen. De Amerikaanse acteur speelt de hoofdrol in de musical Lazarus, geschreven en gearrangeerd door Bowie en toneelschrijver Enda Walsh. 'Als David Bowie hier vanavond had kunnen zijn, dan was hij er waarschijnlijk niet geweest', zei Hall, die zei vereerd te zijn de prijzen in ontvangst te nemen. Andere kanshebbers waren onder meer Craig David en Kano.

  In januari 2016 verscheen Bowies afscheidsplaat, Blackstar. Dat het zijn afscheidsplaat was bleek twee dagen na de release, toen het Britse popicoon overleed. Zijn naderende dood had Bowie min of meer aangekondigd in een van de liedjes: Lazarus.

 5. Ismo veroordeeld voor beledigende rap

  Rapper Ismo uit Breda heeft zich volgens het gerechtshof in Den Bosch toch schuldig gemaakt aan het beledigen van joden en homoseksuelen. In eerste aanleg werd Ismo nog vrijgesproken, omdat zijn uitingen volgens de rechtbank in Breda binnen de vrijheid van meningsuiting vielen.

  In hoger beroep werd Ismo dinsdag toch veroordeeld tot een geldboete van 1500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. In zijn nummer Eenmans kwamen twee passages voor die volgens justitie discriminerend zijn: 'Flikkers geef ik geen hand' en 'Ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi's'.

  Het hof vindt dat Ismo zijn vrijheid van artistieke expressie heeft misbruikt om beledigingen te uiten. De rapper had zelf aangevoerd dat hij met 'flikkers' geen homo's bedoelde, maar dat vinden de rechters niet aannemelijk.

  Dat grove bewoordingen bij het muziekgenre horen, rechtvaardigt de beledigingen volgens het hof niet. Als er geen cassatie komt in de zaak, moet Ismo de videoclip van het nummer van zijn YouTube-account verwijderen.

 6. Jan Smit vierde Topper

  Jan Smit sluit zich aan bij de Toppers. De Volendamse zanger gaat vanaf mei optreden met René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom. Tijdens de concerten eind mei in de Amsterdam Arena treedt Jan Smit voor het eerst op met de Toppers.

  ‘Ik heb hier al jaren naar uitgekeken en nu is het eindelijk zover. Ik ben al aan het oefenen’, zei Jan Smit bij de bekendmaking in het tv-programma RTL Late Night. Dit jaar wordt de Volendamse zanger zogenaamd 'gedoopt' tijdens de jaarlijkse concerten van de mannengroep in de Amsterdam Arena. ‘Ik kan dit jaar een beetje inwerken’, aldus de populaire Volendamse zanger. ‘Volgend jaar ben ik eindelijk echt de vierde Topper.’

  Volgens René Froger past Jan Smit erg goed bij de Toppers. ‘Hij heeft volgens mij geen aflevering gemist. Dan krijg je een appje van hem: 'te gek vanavond'. Hij is van huis uit zo'n Toppers-fan en hij is ook te gast geweest’, zei Froger.

  Het is niet voor het eerst dat de Toppers, die in 2009 meededen aan het Eurovisie Songfestival in Moskou, een kwartet vormen. In 2010 en 20111 waren ze ook met z'n vieren, toen zowel Gerard Joling als Gordon terugkeerde en Jeroen van der Boom al deel uitmaakte van de groep. Na 2011 stapte Gordon definitief uit de Toppers.

  De Toppers treden sinds 2005 enkele keren per jaar op in de Amsterdam Arena. Op de concerten, met vooral bekende meezingers, komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers af. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei staan de Toppers weer in de Amsterdam Arena, het thema van dit jaar is Wild West, Thuis Best. De dresscode is country rood met glitters.

 7. Jazzgitarist Larry Coryell overleden

  De bekende gitarist Larry Coryell is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenlabel bekendgemaakt. Coryell was een pionier in het mengen van muziekstijlen jazz en rock. Hij kreeg daardoor de bijnaam 'the godfather of fusion'.

  De in Texas geboren Coryell verhuisde in 1965 naar New York. Hij bracht meer dan zestig solo-albums uit en werkte samen met grote namen als Miles Davis en Chet Baker. De gitarist had voor aankomende zomer nog een tournee met zijn band The Eleventh House op de planning staan. Zijn laatste album verscheen in oktober vorig jaar.

  De muzikant overleed in zijn slaap, nadat hij eerder dit weekend twee keer had opgetreden in een jazzclub in New York.

 8. J.M.A. Biesheuvelprijs Maarten 't Hart

  Recensie
  't Harts gelatenheid is zijn handelsmerk, net als het romantische terugblikken, de licht melancholische ondertoon, en ja, die verrukkelijke beschrijvingen van het weer zo nu en dan, of af en toe een loofrijk laantje. Grote verrassingen bevat deze verzameling niet, maar De moeder van Ikabod is een sympathieke bundel.

  Maarten 't Hart is zondag onderscheiden met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Hij kreeg de prijs, die voor de derde keer werd uitgereikt, voor zijn bundel 'De Moeder van Ikabod'. De J.M.A Biesheuvelprijs is in het leven geroepen om 'het korte verhaal de status te geven die het verdient' en te laten zien dat het een 'volwaardig, prachtig genre is'. De jury van de prijs roemt het 'aanstekelijke schrijfplezier' en de 'ongeëvenaarde stijl' van 't Hart (72).

  Kleurrijke personages en subtiele excentriciteit sporen de lezer voortdurend aan om door te lezen, aldus de uitreikers van de literaire onderscheiding. Op de shortlist stonden ook schrijvers A.H.J. Dautzenberg, Bertram Koeleman, A.N. Ryst en Kira Wuck. Als winnaar won Maarten 't Hart ruim 5.000 euro. Het prijzengeld is met crowdfunding opgehaald. De naar schrijver Maarten Biesheuvel vernoemde prijs werd zondag uitgereikt in Amsterdam.

 9. LaBeouf verplaatst

  Acteur en performancekunstenaar Shia LaBeouf verplaatst zijn anti-Donald Trump installatie naar de stad Alburquerque in de staat New Mexico. Het project van de 30-jarige acteur, He Will Not Divide Us genaamd, bestaat uit een camera waarin mensen zowel LaBeouf als voorbijgangers eindeloos het motto 'he will not divide us' (hij zal ons niet verdelen) herhalen.

  LaBeouf (die het project samen bedacht met Luke Turner en Nastja Säde Rönkkö) bracht de camera op 20 januari, de dag van de inauguratie van Donald Trump, aan op een buitenmuur van het Museum of the Moving Image in New York. De livestream vanaf die camera gaat 24 uur per dag door en eindigt op de laatste dag dat Trump president is.

  Op 10 februari schortte het New Yorkse museum de installatie op, nadat LaBeouf meerdere malen in aanraking was gekomen met demonstranten en de politie. LaBeouf en de andere twee kunstenaars uitten hun woede daarover in een verklaring. Volgens hen beging het museum een grote fout door op 29 januari een politieke rally bij het kunstwerk te organiseren. Dit veranderde de context waarin het werk gezien moet worden en trok mensen met slechte bedoelingen aan, aldus de kunstenaars. Meerdere malen waren er neonazistische, antisemitische en seksistische boodschappen te zien via de livestream, die niet gemodereerd wordt.

  He Will Not Divide Us krijgt nu een tweede kans van het El Rey Theater in de stad Alburquerque, de grootste stad in New Mexico.

 10. Russisch koor geeft weer optreden

  Het wereldberoemde Russische legerkoor Alexandrov Ensemble heeft zijn eerste optreden gegeven sinds de vliegtuigcrash op 25 december vorig jaar. Een militair vliegtuig was op weg naar de Syrische kustplaats Latakia, maar stortte neer in de Zwarte Zee. Bij de ramp kwamen alle 92 inzittenden om het leven, waaronder 64 koorleden die in de Russische basis in Latakia een concert zouden geven.

  De overleden koorleden zijn door nieuwe vervangen. Ze werden na audities geselecteerd door het Russische ministerie van Defensie. ‘Op 25 december heeft een tragedie onze vrienden het leven gekost’, zei viceminister van Defensie Nikolai Pankov vlak voor het optreden in het Russisch legertheater in Moskou. ‘Maar het leven gaat door. Het is onze plicht tegenover hen dit unieke ensemble te behouden.’

  De koorleden hadden militaire kleding aangetrokken en ontroerden met een tiental Russische volksliedjes het publiek. Dat bestond voornamelijk uit soldaten in uniform. Het Alexandrov Ensemble bestaat uit een mannenkoor, een vrouwenkoor en een dansgroep. Het werd in 1982 opgericht als het Rode Leger-koor, symbool voor de culturele en militaire macht van de Sovjet-Unie.

  Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nam het zijn oude rol opnieuw op. Vandaag sterkt het nog steeds de Russische patriottische gevoelens. Zo toerde het over het schiereiland de Krim, nadat dat in 2014 door Rusland was geannexeerd. Na een reeks concerten in Moskou gaat het Alegerkoor binnenkort op tournee door Europa.