Cultuurblog - Benefietplaatje voor slachtoffers toreninferno Londen scoort in hitlijsten

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Benefietplaat slachtoffers brand scoort

  Het benefietplaatje voor de slachtoffers van de Londense torenbrand bestormt wereldwijd de hitlijsten. Bridge over Troubled Water van Artists for Grenfell staat in veertien landen al op de eerste plaats in de iTunes-hitlijst. Het nummer is een cover van de beroemde klassieker van Simon & Garfunkel uit 1970.

  Grote man achter het initiatief is Simon Cowell, muziekproducer en jurylid van de populaire tv-shows X-Factor en Britain's Got Talent. Hij wist meer dan vijftig artiesten in de studio te krijgen en een koor van driehonderd bewoners, onder wie ook slachtoffers van de verwoestende brand.

  Volgens Cowell, die in de buurt van de uitgebrande flat woont, gaat de opbrengst van de single en de bijbehorende videoclip naar de slachtoffers en nabestaanden. Veel van hen zouden niet of slecht verzekerd zijn. Hierdoor kan de ramp waarbij zeker tachtig doden vielen, hen nog veel geld kan gaan kosten.

  Op Bridge over Troubled Water zijn onder meer raps te horen van Stormzy en WSTRN. Daarnaast zingen artiesten als Robbie Williams, James Blunt, Rita Ora, Jessie J, Leona Lewis, Dua Lipa, Emeli Sandé, Paloma Faith en de jongens van One Direction een stukje tekst.

  Het koor is te horen tijdens het refrein van het melancholische liedje dat in het verleden al eens werd gecoverd door onder meer grootheden als Elvis Presley en Aretha Franklin.

 2. Lekkerkerker algemeen directeur HFF

  Annet Lekkerkerker (52), zakelijk directeur en bestuurder van het Holland Festival, wordt daar per 1 januari 2018 algemeen directeur en bestuurder. Ze krijgt daarmee de eindverantwoordelijkheid voor zowel het zakelijke als het artistieke langjarige beleid. Binnenkort start de wervingsprocedure voor een nieuwe artistiek leider, opvolger van Ruth MacKenzie die na de editie van 2018 het festival verlaat.

  Het Holland Festival maakt het profiel half juli bekend. Opvallend: de benoeming geldt voor vier edities. Voorgangers van MacKenzie, Ivo van Hove en Pierre Audi, zaten er respectievelijk zes en tien jaar. Bovendien zoekt het festival een artistiek leider die zelf maker/kunstenaar is. MacKenzie is dat niet. Over het waarom van die keuze wil Lekkerkerker pas op een later tijdstip spreken.

  'Voor nu kan ik zeggen: we hebben eens goed gekeken naar de samenstelling van het artistieke team. Met twee top-programmeurs en een algemeen directeur die ook het een en ander weet, vonden we het tijd voor een maker. Dat maakt ons internationaal ook onderscheidend.'

 3. Tom Holkenborg speciale gast NFF

  'Mijn muziek moffel je niet weg onder een dialoogje'

  Al zegt hij het zelf: al zijn werk, ook dat als dj Junkie XL, leidde naar Tom Holkenborgs sterrenstatus als gewild filmcomponist in Hollywood.Lees hier het interview van Volkskrants muziekjournalist Robert van Gijssel met Tom Holkenborg.

  Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, is een van de speciale gasten op het Nederlands Film Festival eind september. De Nederlandse componist van onder meer filmmuziek verzorgt op 27 september een masterclass in de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht.

  Holkenborg woont al lange tijd in de Verenigde Staten. Hij brak in 2002 internationaal door met zijn remix van A Little Less Conversation van Elvis Presley. Het nummer stond in twintig landen op nummer één. Daarnaast werkte Holkenborg samen met artiesten als Madonna, Britney Spears, Robert Smith en Justin Timberlake.

  De laatste jaren concentreerde hij zich vooral op het componeren van filmmuziek. Zo verzorgde Holkenborg de soundtracks voor films als Mad Max: Fury Road, Deadpool, Black Mass, Brimstone, Divergent en The Dark Tower, die dit najaar in première zal gaan.

  Op het Nederlands Filmfestival worden vanwege de aanwezigheid van Holkenborg de films Brimstone van Martin Koolhoven en Mad Max: Fury Road van George Miller vertoond. Het NFF vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 29 september in Utrecht.

 4. Jan, Jans op de kinderpostzegels

  De stripfiguren van Jan, Jans en de kinderen staan dit jaar afgebeeld op de kinderpostzegels. De jaarlijkse actie geeft hiermee een hommage aan de geestesvader van de strip, Jan Kruis, die in januari op 83-jarige overleed.

  In de iconische strip staat de familie Tromp centraal. De eerste aflevering verscheen in Libelle in 1970. Al lange tijd worden de strips niet meer getekend door bedenker Kruis: in 1999, toen hij met pensioen ging, droeg hij de taak over aan een team tekenaars. Dat verzorgt nog altijd wekelijks de strip in de Libelle.

  Vanaf 27 september gaan bassischolieren langs de deuren tijdens de Kinderpostzegelactie. De opbrengst van de verkochte postzegels gaat naar goede doelen in binnen- en buitenland die zich richten op kinderen.

 5. Daniel Day-Lewis stopt

  De Brits-Ierse acteur Daniel Day-Lewis stopt met acteren. De eerste mannelijke acteur die ooit drie Oscars won voor beste hoofdrol, heeft geen reden gegeven voor zijn besluit.

  Een woordvoerder laat aan het Amerikaanse tijdschrift Variety weten dat de 60-jarige Day-Lewis 'zijn publiek en iedereen met wie hij heeft samengewerkt bedankt'. ‘Dit is een privébeslissing waarop hij verder geen commentaar geeft.’

  De ‘method-actor’ won de drie Oscars voor zijn hoofdrollen in de films My Left Foot (1990), There Will Be Blood (2008) en Lincoln (2013). Daarnaast was hij ook nog te zien in films als In the Name of the Father, The Last of the Mohicans en Gangs of New York.

  Day-Lewis staat bekend om zijn veelzijdigheid en leeft zich volledig in voor zijn rollen, het zogenoemde 'method acting'. Zo leerde hij Tsjechisch voor de film The Unbearable Lightness of Being en zat hij voor My Left Foot ook buiten de opnames om in een rolstoel.

  Eind dit jaar komt er nog wel een film met Day-Lewis: Phantom Thread. Dit Britse drama speelt zich af in de modewereld van de jaren vijftig en wordt geregisseerd door Paul Thomas Anderson (Magnolia, Boogie Nights).

 6. Publicatie provocatieve lezing Burgess

  Het was een legendarische lezing. Over pornografie, obsceniteit en het gevaar van het censureren van boeken. Duizend toehoorders, onder wie opvallend veel politici en katholieke priesters, had de Britse schrijver Anthony Burgess bij zijn provocatieve praatje in 1970 op Malta. Erg onder de indruk waren ze niet van het verhaal van de auteur van het beruchte A Clockwork Orange. Sterker nog, zo groot was de ophef over diens lezing dat de autoriteiten van het kleine eiland in de Middellandse Zee beslag lieten leggen op zijn huis.

  Burgess was op dat moment op vakantie met zijn echtgenote, de Italiaanse vertaalster Liliana Macellari. Hij zou nooit meer terugkeren naar Malta. Het incident zou een bron van inspiratie worden voor zijn verhalen M/F en Earthly Powers, door velen gezien als het beste werk van de in 1993 overleden Burgess. En de lezing zelf? Die verdween stilletjes in de vergetelheid.

  Maar nu heeft een kleine Britse uitgeverij besloten om Burgess' praatje voor het eerst te publiceren. Het is het eerste boek van de Britse schrijver in twintig jaar. Prachtige volzinnen en citaten uit het Oude Testament, Shakespeares Titus Andronicus en John Miltons pamflet tegen boekencensuur Areopagitica. Een reactie op het feit dat de Maltese autoriteiten twee jaar eerder bij Burgess’ verhuizing naar Malta een deel van zijn bibliotheek in beslag hadden genomen. Met name The Bloody Chamber van Angela Carter, het complete oeuvre van DH Lawrence en alle boeken met een verwijzing naar homoseksualiteit waren volgens The Guardian de Maltezers een doorn in het oog.

  In het nu te publiceren boek van Burgess, dat de titel Obscenity and the Arts gaat heten, staan ook foto’s van de bewuste lezing. Maar ook een essay van de beroemde publiciste en feministe Germaine Greer, die Burgess persoonlijk kende en destijds voor een intellectueel tegengeluid moest zorgen.

  De uitgave van het boek valt samen met de herdenking van het 100ste geboortejaar van Burgess. Momenteel is ook een crowdfundingactie bezig om een ander, niet eerder gepubliceerd werk van de Brit uit te geven. Het gaat om The Black Prince, een 90 pagina’s tellende opzet voor een boek uit de jaren zeventig. Het is de bedoeling dat de schrijver Adam Roberts deze opzet voltooit tot een volwaardig boek.

 7. Paviljoenproject Kenia wint Archiprix

  De Archiprix, de architectuurprijs voor het beste Nederlandse afstudeerplan, is afgelopen weekeinde gewonnen door het duo Ellen Rouwendal en Laura Strähle. Voor hun project Design&Build: From Landscape to Roofscape hebben ze een serie multifunctionele paviljoens ontworpen en zelfs gebouwd in Okana, een dorpje in Kenia.

  De jury noemt het project ‘tegelijkertijd spectaculair, relevant en bescheiden’. Een paviljoen bestaat uit een zelfdragende dakstructuur van bamboe en kan op allerlei manieren worden ingevuld. Het gerealiseerde gebouw van 70 vierkante meter dient als dorpshuis en omvat een bibliotheek, computerfaciliteiten en een naaiatelier. Het zou ook prima als gezinswoning gebruikt kunnen worden.

  Het prototype is gemakkelijk te kopiëren. Het eerste paviljoen is in vier maanden in elkaar gezet. Het voordeel van bamboe is dat het ter plekke beschikbaar is, minder belastend voor het milieu dan het eucalyptushout waarmee traditioneel gebouwd wordt, en goedkoper. Een paviljoen kost ongeveer 12duizend euro. Daarbij ademt de architectuur volgens de jury een aangename sfeer.

  De architecten beschouwen de design&build-aanpak als een win-winsituatie. ‘We wilden iets bouwen dat bijdraagt aan de maatschappij. Door het zelf te maken hebben we veel geleerd, zoals: verantwoordelijkheid nemen, de begeleiding van de bouw en het beheer van de financiën. Belangrijke zaken voor een architect, maar die nu geen onderdeel zijn van onze opleiding aan de TU Delft.’ In München, waar de Duitse Strähle haar studie begon, bestaat al wel een design&build-afdeling. De architecten willen nu ook zo’n studio opzetten in Delft. Daarnaast werken ze verder aan het project in Kenia. In augustus worden nog drie paviljoens gerealiseerd.

 8. Bibliotheek onder de hamer

  Ruim 150 jaar lang bleef de bibliotheek die woensdag in Brussel wordt geveild onaangeroerd. De eigenaar was een Franse intellectueel die tijdens de Franse Revolutie vluchtte naar België. In zijn woning in de Belgische stad Bouillon legde hij een indrukwekkende verzameling boeken aan. Na zijn dood werd de deur van zijn bibliotheek dichtgetrokken en werden de boeken door niemand meer aangeraakt.

  De verzameling bestaat uit 182 zeldzame boeken uit de zeventiende tot negentiende eeuw. Net als deze boeken bleef ook de inrichting van de kamer intact. De boeken en meubels worden geveild door veilinghuis Henri Godts, dat de verborgen bibliotheek ontdekte na een tip van nabestaanden van de oorspronkelijke eigenaar.

  Een expert van het veilinghuis beschrijft de bibliotheek als een tijdmachine naar de achttiende eeuw. ‘Ronduit uniek’, noemt hij de vondst. ‘Toen ik de deur van de bibliotheek voor de eerste keer opentrok, was ik aangenaam verrast door de authenticiteit en de achttiende eeuwse atmosfeer die er hing’, zei hij tegen de Belgische media.

  Van wie de bibliotheek precies was, mag van de familie niet bekend gemaakt worden. De eigenaar had in ieder geval een voorliefde voor geografie en etnografie. De boeken in de bibliotheek bevatten uitzonderlijk gedetailleerde beschrijvingen van landen, volkeren en culturen op exotische locaties. Volgens het veilinghuis zijn de boeken in goede staat bewaard gebleven en zien de meeste er nog uit zoals ze destijds van de pers zijn gerold.

 9. De Jan Wolkersprijs 2017 heeft zijn longlist bekendgemaakt. Hierop staan dit jaar negentien titels van Nederlandstalige boeken die tussen 1 juni 2016 en 31 mei 2017 zijn verschenen en over natuur gaan, in de breedste zin van het woord. De prijs kan naar een ‘groen’ boek in elk genre gaan: roman, dichtbundel, kinderboek of wetenschappelijk werk.

  Op de longlist staan onder meer Alle vogels van Koos van Zomeren, De kinderen van de nacht van Dik van der Meulen, Dieren met toekomstplannen van Frans van der Helm, Eilandgevoel van Koos Dijksterhuis, Landschapspijn van Jantien de Boer, Schol in de Noordzee van Roelke Posthumus & Adriaan Rijnsdorp, Veldgids vogelzang van Dick de Vos en Wandelboekje voor natuurvrienden van Wim Huijser en Harry Harsema. In totaal staan er negentien titels op de longlist.

  In 2016 ging de prijs naar De grutto van Albert Beintema. De Jan Wolkersprijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek. De prijs is ingesteld door het radioprogramma Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds. De prijs wordt in oktober uitgereikt op de Dag van het Natuurboek in Leiden.

 10. Regisseur 'Rocky' overleden

  Regisseur John Avildsen is op 81-jarige leeftijd overleden aan kanker. Avildsen was verantwoordelijk voor kassuccessen als Rocky (1976) en Karate Kid (1984). Voor Rocky won hij een Oscar. In 1990 werkte hij weer samen met Sylvester Stallone voor Rocky V.

  Avildsen maakte carriere met underdog-verhalen: films over onwaarschijnlijke helden. Dit thema kwam terug in Rocky, Karate Kid en Save The Tiger (waar acteur Jack Lemmon in 1974 een Oscar voor won) en Lean on Me (met Morgan Freeman als directeur van een school in een arme wijk).

  Een film over Avildsen, John G. Avildsen: King Of The Underdogs, kreeg op het Beverly Hills Film Festival eerder dit jaar de prijs voor beste documentaire. De regisseursbond Directors Guild of America, waar Avildsen door de Jaren heen verschillende bestuurlijke functies vervulde, zegt in een verklaring bedroefd te zijn over zijn overlijden.